Ta en paus och vinn nobelpriset!

Det kanske inte är riktigt så enkelt som det låter, men faktum är att flera av 2009 års nobelpristagare i kemi, fysik och ekonomi alla var överens om att en bidragande faktor till deras framgångar var regelbundna kaffe- och tepauser tillsammans med kollegor.

Att korta pauser och gemensamma fikastunder är utmärkta för produktivitet och effektivitet vet vi vid det här laget. Men utöver forskning som tydligt visar att våra hjärnor är beroende av återhämtning för att orka prestera så finns det många andra fördelar med pauserna. 

Även om både kaffet och teet säkerligen hade en viss uppiggande effekt på vetenskapsmännen så var de noga med att påpeka att det till största delen var de gemensamma pauserna som gjorde susen, inte dryckerna i sig. 

Morgonkaffe och afternoon tea

En av nobelpristagarna i fysik 2009, amerikanen George E. Smith, berättade för svenska reportrar att på Bell Laboratories där han forskade under en period, fanns det många duktiga vetenskapsmän som värderade samarbetet kollegor emellan högre än toppbesluten från ledningen.

På Cambridge University i England finns det kända laboratoriet LMB. Det är det laboratoriet som har genererat flest nobelpristagare i hela Storbritannien, trots att det är ett ganska litet laboratorium med bara några hundra anställda. Kafferasten på morgonen och afternoon tea på eftermiddagarna sker i den så kallade kantinan och är en uppskattad tradition som går långt tillbaka i tiden. Det ger forskarna en möjlighet att titta upp från sina teleskop och istället interagera med sina kollegor.

Forskare om vikten av kollegor

En av vetenskapsmännen som vann priset i kemi 2009 och forskade vid LMB är Venkatraman Ramakrishnan. Han höll med om att samarbetet mellan kollegor var viktigt. Efter sin vinst gjorde han ett kort uttalande, där han klargjorde att den kollegiala atmosfären på deras arbetsplats ständigt uppmuntrade till att bedriva den nyfikenhetsdrivande forskningen som behövdes. 

En forskare som delade priset med Venkatraman Ramakrishnan i kemi det året är amerikanen Thomas A. Steitz. Han forskade inte på LMB under perioden för vinsten, men han jobbade på Cambridge mellan åren 1967-1970 och berättar om hur han tänkte sin första dag där: 

”Först undrade jag hur någon ens kunde få någon forskning gjord här, sen kom jag på att det ju är en fantastisk plats! Kaffe tillsammans på morgonen, lunch på dagen och afternoon tea på eftermiddagen. Genom våra gemensamma pauser fick vi bra tillfällen att byta erfarenheter och inspireras av varandras forskning. Jag fick mycket bra input till min egen forskning under dessa tillfällen”.

Sammanfattning

Flera av nobelpristagarna 2009 är överens om att gemensamma kaffe- och tepauser var en bidragande faktor till deras framgångsrika forskning som till slut faktiskt gav dem Nobelpriset. Under pauserna fick de möjlighet att återhämta sig, men framför allt så var pauserna utmärka inspirationskällor till deras forskning.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag