Te är en av världens vanligaste drycker och sägs ha druckits första gången i Kina för 5000 år sedan. På 1500-talet kom teet till Europa och i Sverige började vi dricka te på 1600-talet. Te tillverkas i 50 länder men de länder med störst teproduktion är Kina, Japan, Indien, Sri Lanka och Taiwan.
Om du någon gång har köpt te så har du ju säkert sett att det finns en uppsjö olika tesorter med nästan oändligt många smaksättningar. Visste du att alla äkta tesorter ursprungligen kommer från samma buske, tebusken Camellia sinensis (latin)? Häng med när vi guidar dig genom teernas värld och läs om vilka olika tesorter det finns och vad som är unikt med dem!
Lista på tesorter i inlägget:
Svart te | Grönt te |
Oolong te | Pu-erh-te (fermenterat te) |
Vitt te | Gult te |
Rooibos te | Matcha te |
Chai te | Örtte och fruktte |
Svart te
Bland alla de sorters te som finns så är svart te en av de allra populäraste dryckerna i världen, särskilt i Storbritannien och Irland. Bladen från tebusken plockas och får sen ligga och torka. I torkningsprocessen utsätts bladen för syre vilket gör att teet oxideras och det får sin svarta färg och sin smak. Efter det blandas teet med olika smaksättningar, där den vanligaste sorten är Earl Grey som är smaksatt med bergamott.
Grönt te
Grönt te görs av blad från samma buske som det svarta teet, men man låter bladen oxideras mindre vilket bevarar både den gröna färgen och många näringsämnen. Smaken är ljus och lätt och smaksätts gärna med blommiga och fruktiga smaker. Grönt te är känt för sina hälsofördelar, det är bland annat rikt på antioxidanter och har en lägre halt av koffein än svart te.
Grönt te är känsligare än svart te och det är viktigt att det förvaras svalt, mörkt och torrt i tätslutande burkar, för att förhindra att teet tappar sina aromer.
Oolong te
Man kan säga att oolong är ett mellanting mellan svart och grönt te eftersom oxideringsgraden ligger mittemellan dem. Tebladen oxideras olika mycket och därför finns det oolong i hela spektrat mellan grönt och svart. Även smaken på oolong varierar – de teer som går mot grönt har en mild och lätt smak, medan de som går mot svart har en kraftigare och mustigare smak.
Njut av stans godaste kaffe - på jobbet
Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!
Pu-erh-te (fermenterat te)
Pu-erh-te är ett fermenterat te från Yunnanprovinsen i Kina som är känt för sin djupa, jordiga smak och unika tillverkningsprocess. Till skillnad från andra tesorter genomgår pu-erh en mikrobiell jäsning där levande, goda bakterier får göra sitt – lite som när man gör kombucha eller lagrar rödvin. Det innebär att smaken fortsätter att utvecklas även efter att tebladen har torkats, vilket ger ett te som bokstavligen mognar med tiden. Traditionellt tillverkas pu-erh av grönt te, men på senare år har även svart te börjat användas i produktionen. I Kina kallas det för heicha, vilket betyder ”mörkt te”, och smaken varierar från bitter till mjuk och rund – beroende på hur länge det fått vila. Ett te med mycket själ, för dig som vill ha något utöver det vanliga i koppen.
Vitt te
Vitt te kommer från samma buske som svart och grönt te, men görs på buskens vita tebladsknoppar istället för utslagna blad. Knopparna torkas i solen men i övrigt går de inte igenom någon behandling. Eftersom knopparna inte oxideras bevaras många av näringsämnena och vitt te är den tesort som har högst innehåll av hälsosamma ämnen.
Gult te
Gult te är en sällsynt och historiskt kunglig tesort som länge var reserverad för kejsare under Kinas dynastier mellan 1100 och 1912. Det produceras fortfarande i små mängder i utvalda bergsområden i Kina och är känt för sin milda, rundade smak. Tillverkningsprocessen påminner om grönt te, men med ett extra steg där bladen får “svettas” under en fuktig duk – vilket ger teet dess karakteristiska gyllengula färg och lena karaktär.
Rooibos te
Rooibos te, även kallat rött te, görs av bladen på den sydafrikanska rooibosbusken. Eftersom rooibos inte kommer från tebusken är det i egentlig mening inte ett te, men räknas av många ändå som en tesort. Rooibos har en något söt smak och smaksätts ofta med frukt och kryddor. Rooibos är en helt koffeinfri tesort och passar därför bra som kvällste. Rooibos innehåller stora mängder antioxidanter och vitaminer och sägs ha nästintill medicinska egenskaper.
Matcha te
Matcha te är en grön tesort som kommer från Japan och tillverkas av teblad som fått växa i skugga de sista veckorna före skörd. Det gör att bladen får mer klorofyll och en tydlig umamismak. Efter skörden ångas och torkas bladen utan att rullas, vilket ger tencha – det bladmaterial som används för att göra matcha. När tencha sedan mals till ett fint pulver blir det matcha. Till skillnad från andra gröna teer där man silar bort bladen vispas matchapulvret direkt i det varma vattnet. Du dricker alltså hela bladet. Matcha har blivit en riktig favorit även utanför Japan tack vare sin intensiva smak, sin vackra neongröna färg och inte minst för att den ofta lyfts fram som en riktig superdryck med många hälsofördelar.
Chai te
Chai betyder faktiskt bara “te” på hindi, men här hemma syftar vi oftast på den kryddiga varianten – Masala Chai. Det är en smakrik dryck som traditionellt görs på svart te tillsammans med värmande kryddor som ingefära, kanel, kardemumma och svartpeppar. Ofta kokas blandningen med mjölk och lite sötning för att få till den där perfekt balanserade smaken.
Eftersom Masala Chai innehåller äkta teblad från tebusken räknas den som ett riktigt te – till skillnad från örtteer som helt saknar teblad. Kryddorna i chai sägs ha flera positiva egenskaper, bland annat att stödja matsmältningen. Receptet varierar från plats till plats, men en sak är säker: Masala Chai är en själavärmare i världsklass – både i Indien och här hos oss.
Örtte och fruktte
Till skillnad från klassiska tesorter som svart, grönt och vitt te innehåller ört- och fruktte inga blad från tebusken Camellia sinensis. Istället består de av torkade örter, frukter, bär eller kryddor – en färgstark blandning som ofta är naturligt koffeinfri.
Många dricker örtte för dess hälsofrämjande egenskaper, men det är bra att vara uppmärksam på innehållet. Vissa örter kan påverka kroppen starkt, så gravida och personer som tar mediciner bör välja med lite extra eftertanke. Ett klassiskt exempel är kamomillte som ofta dricks för att främja lugn och sömn. Ett annat populärt val är hibiskuste, känt för sin syrliga smak och sitt höga innehåll av antioxidanter – gjort på de vackra, torkade blommorna från hibiskusbusken.
Välj mellan olika tesorter på jobbet
På Convini älskar vi både te och kaffe! Vi har ett unikt och noga utvalt sortiment av kaffe och olika tesorter från flera framstående varumärken, så att alla kan hitta sin favorit. Med en kaffemaskin med funktion för tevatten kan alla på medarbetare hitta den varma dryck som passar dem. Hitta rätt kaffemaskin för just er arbetsplats med hjälp av våra kaffeexperter. Vi erbjuder några av marknadens bästa kaffemaskiner.