Tänk på det här innan du väljer kaffemaskin till kontoret

Borta är tiden då vi enbart nöjde oss med riktigt dåligt bryggkaffe, eller till och med snabbkaffe. Idag består sortimentet på caféer av Macchiato, Ristretto, Cappuccino, Flat white, Lungo, Americano – bara för att nämna några. Detta ställer nya krav, både på maskintekniken och på hur våra kaffespecialister väljer att trimma kaffemaskinen för maximal funktion och smak. Dagens många valmöjligheter gör det dock lite svårare när det är dags att skaffa kaffemaskin till jobbet. I det här blogginlägget får du därför fem bra tips att tänka på! 

En bra kaffelösning ger inte bara gott kaffe som garanterar samma goda smak varje gång, den skapar även en naturlig plats på kontoret för kvalitativa pauser där kollegor kan umgås och koppla av en stund. Det i sin tur är bidrar till ett högre välmående bland medarbetarna.

Så, vilken kaffemaskin ska ni välja? Vi är säkra på att det finns en kaffemaskin som passar just ert företag och era behov, men vi vet också att det kan vara svårt att hitta rätt. Därför har vi skrivit ner fem viktiga saker att tänka på innan ni väljer vilken kaffelösning som är rätt för er arbetsplats.

5 saker att tänka på innan det är dags att välja kaffelösning till arbetsplatsen:

  • Vilken typ av fikalösning behöver ni egentligen?

Även om den här investeringen kanske inte är den största ni kommer att göra är den nog så viktig. Börja med att definiera syftet med kaffemaskinen. Varför fikar ni? Kommer maskinen främst att användas för internt bruk? Eller är fikalösningen en viktig del i mötet med era besökare/klienter/gäster/kunder? Det första intrycket ni kan skapa genom en så enkel sak som gott kaffe kan spela en avgörande roll för era affärer.

  • Kaffeutbud

Fundera på vilket kaffeutbud ni behöver. Vilka är det som ska dricka kaffet? Är det främst tänkt för internt bruk, eller har ni ofta kunder och besökare på kontoret? Om maskinen ska ställas i personalrummet och majoriteten internt dricker svart kaffe eller te, så kanske ni inte behöver ha den maskin som erbjuder "alla" sorter. Kanske är det då viktigare att den snabbt kan brygga många koppar kaffe? Om maskinen däremot ska placeras där besökare passerar kan det vara en trevlig gest att ha flera olika sorter att bjuda på. Innan du fördjupar dig i exakt vilken modell du behöver, bör du alltså ha hyfsat klart för dig vilken lösning som passar just din arbetsplats och era behov bäst.

  • Tid

Det finns en rad lösningar när det kommer till kaffemaskiner och hanteringen kring dem. Hur mycket tid är ni till exempel beredda att själva lägga på hanteringen? Här är det inte bara modellen som är avgörande utan även variant på upplägg som ni avtalar med er leverantör. Ni kan exempelvis välja att sköta den dagliga rengöringen själva medan leverantören ansvarar för den månatliga servicen. Eller så låter ni leverantören sköta all service, påfyllnad och daglig skötsel.

  • Placering

Tänk på var ni vill att kaffemaskinen ska vara placerad. Storleken skiljer sig åt, beroende på vilken kaffemaskin eller kaffelösning ni väljer. Vill ni till och med kanske ha ett litet café? Det är viktigt att kaffemaskinen placeras på en yta där de anställda kan ta gemensamma pauser, att det är en plats där de kan hämta ny energi och umgås med kollegor på ett avslappnat sätt. Att pausa tillsammans bör vara en naturlig del av vardagen på alla arbetsplatser och det är något som vi på Convini vill uppmuntra till. I vår rapport kan du läsa mer om hur pausen är vägen till nöjdare medarbetare. 

  • Miljöpåverkan

Självklart är miljön också en viktig aspekt att väga in i valet av fikalösning. Olika maskiner har olika stor påverkan på miljön. Dessutom kan ingredienser och allt annat kring fikarasten påverkas. Om ni väljer en maskin som är anpassad efter arbetsplatsens behov och har bra koll på vad ni faktiskt behöver, minskar risken för att överblivet kaffe måste slängas. Det sparar både på miljön och sänker era omkostnader.  

Idag finns det ett stort utbud av kaffemaskiner att välja på, både när det gäller storlek, kapacitet och utbud. Stora valmöjligheter gör även att det kan vara bra att fundera på några praktiska saker innan ni bestämmer er för vilken lösning som passar er bäst. 

Vi på Convini och Kaffeknappen brinner inte enbart för gott kaffe på arbetet, utan vill också att människor ska må bra på jobbet. 

Läs gärna mer om vad våra kunder tycker om oss i våra kundcase!

Läs våra kundcase