Så påverkas vi av tidsomställningen

Få saker är väl så omtvistade bland oss svenskar som tidsomställningen? Att få uppleva den där ”extra” timmes sovmorgonen när vi ställer tillbaka klockan till vintertid kan såklart kännas skönt. Men hur påverkas vi egentligen av att byta vår normaltid två gånger om året? Och vad kan vi göra åt eventuella följder som vintertid får?

Förslaget att alla EU:s medlemsländer ska avskaffa den årliga tidsomställningen kommer från Europaparlamentet. Förhoppningen är att Sverige innan år 2021 ska besluta om vi ska ha permanent vintertid eller sommartid. Frågan ligger i dagsläget på politikernas bord, och det är hittills oklart när den slutliga omröstningen kring tidsomställning kommer att avgöras.

Flera svenska forskare är däremot starkt kritiska till att slopa vintertid, och menar att permanent sommartid kan påverka vår psykiska hälsa negativt. De trycker bland annat på människans behov av ljus för att reglera vår sömn, vakenhet och psykiska hälsa. Under vintertid blir morgonen nämligen ljusare och det är viktigt för att vi ska kunna kicka igång en ny dag.

Forskarna listar vidare ett antal olika risker som permanent sommartid under vinterhalvåret kan medföra. Risk för trötthet och depression och ökad risk för att vi gör fel och förorsakar arbetsplatsolyckor är några exempel. Andra potentiella risker är att fler människor kan uppleva problem med rubbad sömn och störd dygnsrytm.

”Jättelikt experiment med vår hälsa”

I en intervju med SVT Nyheter säger Stressforskningsinstitutets sömn- och stressforskare Arne Lowden att det kan vara skadligt för hälsan att avskaffa vintertiden och den där extra timmen med förmiddagssol. Han anser att det skulle vara ett ”jättelikt experiment med vår hälsa” och att morgonljus behövs för att råda bot på sömnbesvär och trötthetskänsla:

– Sömnbesvär, trötthet och nedstämdhet ökar under vinterhalvåret. Det enklaste receptet för att behandla det är morgonljuset. Faktum är att morgonljus är en vedertagen behandlingsform mot depression.

Tips för att orka med vintertid

Så vad kan du göra åt tröttheten som kanske infann sig i kroppen och knoppen i samband med att vi vred tillbaka klockan en timme? Här kommer tre bra tips på vägen!

1. Fånga dagen och dagsljuset

Passa på att gå ut och boosta kroppen med en rejäl dos av dagsljus så långt det går – carpe diem – hur töntigt det än kan låta.

2. Skapa rutiner

Vi människor mår bra av regelbundna rutiner, inte minst när det kommer till sömn- och matvanor. Försök därför att skapa bra vanor för hur du sover och äter.

3. Rör på dig

Kom ihåg att motionera på regelbunden basis, gärna tre gånger i veckan, och varför inte utomhus?

Källa: Stockholms läns landsting

***

Två viktiga delar som tidsomställningen ofta påverkar är vårt behov av sömn och dagsljus. Under vinterhalvåret är det extra bra att vi tar oss ut under pauserna och får naturligt dagsljus.

Vill du läsa mer om hur viktigt det är för oss att pausa under våra arbetsdagar? Ladda ner vår rapport helt gratis!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag