Värmeböljan kom och plötsligt var det sommar. Om än en ganska annorlunda sådan… Studentskivorna har lyst med sin frånvaro och skolavslutningarna gapat tomma på publik när alla tackats av för ännu en fantastisk termin.
Alla ska trots allt hinna ALLT och vara glada och sedan är det semester och då ska vi koppla av…
Och det kan gå åt skogen helt, om vi inte tänker på att förbereda våra semesterveckor. Vi vill gärna köra på i högsta hastighet för att hinna klart allt och sedan PANG, ligga och nynna i hängmattan. MEN vi fungerar helt enkelt inte på det sättet. Hjärnan och kroppen kan inte tvärnita och gå från max till minimum hastighet på blott en natt. Tar vi inte höjd för att vi behöver en långsam nedtrappning före semestern kommer vi fortfarande att gå på högvarv och behöva ägna den första semesterveckan åt att bara komma ner i tempo.
Vi kan jämföra det med en bil som ska parkera. Vi kör inte i 150 km/h på motorvägen och siktar på en parkeringsruta längre fram där vi gör en tvärnit? Nej, vi växlar ner, minskar farten i god tid, blinkar och parkerar snyggt och smidigt.
Redan nu är det läge natt börja tänka på hur jag ska varva ner … det är A och O för att vi ska få en skön semester.
Bästa tipsen för att pejla in sommarläget
– Lägg in sommarmode. Strosa lite genom stan. Sov lite längre om det går, drick kaffe i sängen, ta ut middagen på en picknickfilt, gå barfota i gräset.
– Satsa på lunch ute i det fria. På jobbet är det en strålande idé att äta lunchen utomhus och även ta ut eftermiddagskaffet.
– Ta dig ut. Skippa konferensrummet och kör en “walk-and-talk”. Ett ypperligt sätt att komma överens och samtala och samtidigt nyttja det faktum att vi tänker bättre när vi rör på oss och samtidigt kunna andas in känslan av sommar.
– Använd autosvar. Det är A och O. Redan veckan innan semestern är det bra att lägga in ett meddelande som ser ut något såhär, “nu går jag snart på semester och jag ägnar dessa dagar till att göra klart det som är påbörjat. Jag återkommer då och då”.
– Tillgänglighet. Gå till chefen om du är osäker på vad som förväntas av dig under din ledighet. Det måste vara i klartext, annars är det lätt att semestern tynar bort i enstaka jobbmail, sms och samtal.
– Maximera inte – minimera istället. Ofta tänker vi att vi måste maxa in i det sista för att hinna med allt, men det förlorar vi garanterat på. Utgå från att du inte kommer att hinna med allt. Det – går – inte.
– Våga ha tråkigt. När så den första semesterdagen äntligen kommer tjänar vi på att inte göra ett enda dugg de första dagarna. Var inte rädd för att ha tråkigt, var inte rädd för att barnen har tråkigt.
Bästa semesterstarten?
– Börja med att ha ledigt tillsammans hemma. Lite inskolning i att hela familjen ska vara tillsammans på heltid är inte alls dumt.
– SÄNK ambitionerna. Nej, alla kommer inte att vara glada hela tiden, barnen kommer inte att uppskatta allt du har planerat, du kommer inte att bli nyförälskad i din partner bara för att det är semester och det kommer garanterat att regna någon gång. Vi behöver inte kalkylera med katastrof, men romantisera inte semestern i allt för hög utsträckning.
– Gör tvärtom. Jobbar vi i kontorsmiljö och sitter en större del av dagen mår vi bäst av att aktivera oss under semestern. Om vi däremot är på språng under dagarna är det bra att vila i soffan eller på en solstol.
– Ta en funderare kring sociala medier. Om du inte blir inspirerad av det kompisarna visar upp i sociala medier så ska du absolut stänga av dessa. Tänk på att alla lägger upp det man vill visa upp, det är bara det tjusiga som vi scrollar förbi. Tro mig, kompisarna har också gräl och regn och vidbrända champinjoner på grillen.
– Har du idétorka? Här nedan har jag satt ihop en lista på 50 enkla, spännande, svåra, roliga, lugna eller galna semesteraktiviteter i Sverige i år. De är i alla fall garanterat stressfria.
Favorit i repris – Christinas 50 sköna semestertips!
1. Bygg en kaninbur.
2. Besök strutsfarmen som ligger i Ångermanland.
3. Cykla på stigar i Åre.
4. Bo på en lantgård.
5. Bygg en koja i en skog.
6. Vandra på Kungsleden.
7. Bo i trädkoja. www.treehotel.se
8. Prova flugfiske.
9. Besök Eriksberg Vilt & Natur
10. Tälta på balkongen.
11. Ridtur genom Halland.
12. Sy ett lapptäcke av sparade dukar och gamla kläder.
13. Besök Ottenby naturrum på Öland och titta på fåglar.
14. Ta in på Tofta retreat och bo i tystnad.
15. Besök Ishotellet och åk linbana i Jukkasjärvi.
16. Köp ett begagnat Triangakök och laga maten utomhus.
17. Leta upp ett yoga-event på internationella Yoga-dagen den 21 juni
18. Åk och plocka hjortron.
19. Besök Bullerbyn, på riktigt. Sevedstorp i Småland
20. Cykla Klarälvsbanan (9 mil och bilfritt)
21. Lek smakleken med barnen.
22. Gör egen glass, prova nya recept och smaker
23. Baka en blåbärspaj.
24. Klättra och ha picknick i Omberg, Östergötland.
25. Testa SUP, stå-upp-paddel.
26. Stadsvandra och fika på varje ställe du går förbi.
27. Åk på sälsafari på västkusten.
28. Åk på yoga-retreat på Gotland.
29. Besök Sala Silvergruva.
30. En utflykt till ödsliga och vackra Gotska Sandön.
31. Ta tåget till en stad 60 minuter bort och ät glass.
32. Sortera dina digitala bilder och skapa fotoalbum. Riktiga.
33. Prova på att dreja på Skansen eller på Gotland (googla på dreja i närheten).
34. Gå in på Friluftsfrämjandet och frossa i alla aktiviteter. Kanske nybörjarklättring på Åland?
35. Handla mat på en ladugård.
36. Besök Navet i Borås.
37. Simma 2 timmar i en bassäng.
38. Besök Kastanjelunden värdshus och njut av Hanöbukten.
39. Hyr en kajak och ro i 4 timmar.
40. Hälsa på Bisonoxar på Bison camp i Västergötland.
41. 55+? Yogahelg på Granö i augusti.
42. Plocka 20 sorters blommor.
43. Utforska Kolarbyn i Västmanland.
44. Äventyra i Lummelundagrottorna på Gotland.
45. Hoppa på 4 olika sätt och lägg upp bilderna på Instagram.
46. Tälta i trädgården.
47. Lär dig och familjen att spela Gnäll-knekt och Canasta.
48. Spela Boule eller kriga lite i en Laserdome.
49. Möblera om ett rum.
50. Besök Gårdsjö Älgpark och pussa en älg.
Jag önskar dig, oavsett vad, en fantastiskt skön och avkopplande semester!
// Christina Stielli
***
Vill du få ännu fler tips på hur du kan få smidigare arbetsdagar med bättre flyt? I vår guide “Så får du smidigare arbetsdagar med bättre flyt” har vi samlat en rad tips för dig som ansvarar för kontoret på arbetsplatsen. Tips som ska leda till en mer välmående arbetsplats. Ladda ner materialet gratis här!