Vad är frappe och hur gör jag egen hemma?

Frappe är en dryck som sedan 50-talet har förknippats med soliga Grekland. En svalkande dryck som passar utmärkt att antingen servera under varma sommardagar eller avnjuta på stranden under semestern.

Vad är frappe?

En frappe är en söt och kall kaffe som ofta kännetecknas av sin fluffiga konsistens. Till skillnad från en vanlig iskaffe så mixar du kaffet och mjölken tillsammans för att skapa ett fluffigt kaffe. Frappe kommer ursprungligen från Grekland och är en mix av is, snabbkaffe, mjölk och socker. Drycken introducerades för första gången i Thessaloniki i Grekland i slutet av 50-talet. Sedan dess har drycken varit omåttligt populär bland invånarna själva men även alla turister. Drycken spreds snabbt över hela världen och har idag en given plats på menyn hos de flesta caféerna.

Recept – så gör du egen frappe

⏱️ Tid: 5 minuter
☕ Vad du behöver:

  • 2 tsk snabbkaffe
  • 2 msk hett vatten
  • 1-2 tsk socker
  • Kall mjölk
  • Isbitar

 

Steg 1 – Blanda ihop kaffet

Koka upp vatten och blanda kokande vatten med snabbkaffe och tillsätt önskad mängd socker. Rör om tills allt kaffe är utblandat och sockret smält. Har du inget snabbkaffe hemma fungerar vanligt bryggkaffe minst lika bra.

Steg 2 – Mixa kaffe, mjölk och socker

Använd en mjölkskummare, vanlig visp eller en shaker för att blanda ihop kaffet, mjölken och sockret till en fluffig och len konsistens. Om du föredrar en mer slush-liknande konsistens på din frappe kan du tillsätta isbitar och mixa allt i en mixer tills drycken är helt slät.

Steg 3 – Tillsätt kall mjölk och häll upp allt i ett glas med is

Häll det mixade kaffet i ett glas fyllt av is. Om du önskar en mer flytande konsistens kan du tillsätta en mängd kall mjölk och lite vatten i glaset. Servera gärna din frappe med ett sugrör.

Är frappe samma sak som frappuccino?

Det är inte ovanligt att de båda kaffedryckerna blandas ihop eller misstas för att vara samma dryck, men det finns en skillnad. En frappuccino är till och börja med en dryck som kaffekedjan Starbucks har varumärkesskyddat namnet på. Med andra ord får enbart Starbucks sälja drycken under det namnet. I en frappuccino mixar du is och kaffeblandningen tillsammans med en söt sirap till en milkshake-liknande konsistens innan du toppar drycken med grädde eller glass. Till skillnad från frappe där du enbart mixar kaffe och mjölken fluffigt och tillsätter is i efterhand.

Pigga upp arbetsplatsen med kaffe från Convini

På Convini är kaffe vår passion. För oss är det självklart att kaffet på arbetsplatsen ska vara precis lika gott som kaffet på ditt favoritcafé. Skäm bort dina anställda med ett brett utbud av kaffe att välja mellan varje dag på jobbet. Upptäck Convinis helhetslösningar för kaffe på jobbet samt våra moderna kaffemaskiner i världsklass.

Läs gärna mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Mode Cold Brew kaffe på kontoret

Som exklusiv samarbetspartner erbjuder Convini nu Mode Cold Brew för arbetsplatser. Med en helt egen tappkran kan ni njuta av svalkande och krämigt kallbryggt kaffe – varje dag!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag