Betydelsen av rörelse och korta pauser under arbetsdagen

Idag är stillasittande arbeten och stressiga dagar vardag för många. Trots att de flesta vet vilka positiva effekter fysisk aktivitet har för både kropp och knopp är det lätt att rörelsen bortprioriteras. Forskning visar att regelbundna, korta pauser och mer fysisk aktivitet under arbetsdagen är en förutsättning för att vi ska må bra, ändå sitter vi mer stilla än någonsin.

Forskare har på senare tid kommit fram till att det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre som att röra på sig mer. Ett träningspass på kvällen efter jobbet kompenserar dessvärre inte flera timmars stillasittande på arbetet. Det är, enligt forskarna, därför viktigt att vi också får in mer rörelse under arbetsdagen. När hjärnan signalerar att det är dags att ta en kort paus från uppgiften vid skrivbordet är det därför en mycket bättre idé att promenera bort till kaffemaskinen än att sitta kvar vid datorn och slösurfa (något många av oss kan skriva under på att vi ofta fastnar i).

Hur mycket rörelse behövs för att göra skillnad?

Forskning visar också att rörelsen i sig räcker långt, även om den är betydligt mindre än ett svettigt träningspass. Att vi reser oss upp och sträcker på oss då och då, eller tar en kortare sväng på kontoret gör skillnad. Bara genom att resa sig från stolen aktiveras musklerna på ett sätt som förbättrar ämnesomsättningen. I Australien gjordes 2012 en stor undersökning kring hur stillasittande påverkar vår hälsa. I undersökningen deltog 222 497 personer över 45 år. Resultatet visade att de som satt mer än 11 timmar om dagen löpte 40 procents större risk att dö(!) inom tre år, än de som satt i mindre än fyra timmar om dagen. Genom att resa sig upp en gång var 30–40 minut bryts stillasittandet, något som är bra för både kropp och hjärna.

Det händer i kroppen när vi inte pausar

Hjärnan behöver, precis som kroppen, en paus från skärmen då och då under arbetsdagen. Något som ofta glöms bort i en stressad tillvaro. Tyvärr är det först när en individ väl stannar upp och känner efter som insikten kommer kring hur hög stressnivån och anspänningen faktiskt är. Som vi nog alla vet försämras immunförsvaret av stress och risken för att bli sjuk ökar. Men en hög arbetsbelastning är egentligen inte skadlig i sig menar forskarna, så länge du lär dig att skapa en bra balans mellan aktivitet och återhämtning. En aktiv paus är ett steg på vägen mot den balansen.

Torbjörn Åkerstedt är föreståndare för Stressforskningsinstitutet i Stockholm och har flera års erfarenhet av stressforskning: 

“Stress börjar bli farlig när du upplever att du är spänd och har svårt att varva ner på kvällarna. Du vaknar tidigt på morgonen och börjar omedelbart tänka på arbetet. Stress leder även till sämre minne, du glömmer lättare bort saker och reagerar starkare än vanligt på omgivningen”.

***

Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre som att träna mer, därför är det viktigt att få in mer rörelse under arbetsdagen. Det har också visat sig att rörelsen i sig är viktig, det krävs inget träningspass för att få positiva effekter av den. Att ta kvalitativa, korta pauser under arbetsdagen är också viktigt, hjärnan behöver få en chans till återhämtning för att orka prestera. Men en stor utmaning idag är att vi är extra dåliga på att pausa när vi är stressade, trots att det är då återhämtningen behövs som mest.

Författare:

Mer läsning

En bättre lunchpaus – så kan en Convinibutik göra skillnad på jobbet

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

JURA espressomaskin till företag