3 tips: Så skapar du bättre sammanhållning på jobbet

Teamkänsla och sammanhållning på arbetsplatsen är viktigt för att medarbetare ska trivas och tycka att det är kul att gå till jobbet. Men hur skapar man gemenskap och en härlig vi-känsla där alla känner sig inkluderade? Här kommer tre tips på hur du som chef kan öka gemenskapen bland dina medarbetare – långsiktigt.

3 tips för att öka gemenskapen på jobbet

När medarbetare trivs på jobbet – och med varandra – blir samarbetet och kommunikationen bättre, samtidigt som även arbetsglädjen ökar. Kollegor som trivs med varandra tenderar även att hjälpa varandra mer. Studier visar att viktiga faktorer som gör att vi trivs på jobbet, är bland annat en bra social atmosfär och ett bra samarbetsklimat. Vi behöver lära känna varandra och som chef kan du jobba förebyggande för att öka gemenskapen, både mellan dig som chef och dina medarbetare men även relationen mellan kollegorna. Så vad är det som skapar gemenskap på jobbet? Här får du tre tips för hur du kan jobba proaktivt.

1. Planera gemensamma aktiviteter

Genom att styra upp gemensamma aktiviteter skapar du en avslappnad miljö där kollegorna kan lära känna varandra bättre utanför mötesrummet. Engagera dina kollegor, kanske kan ni utse en trivselgrupp på jobbet som ansvarar för att planera in roliga aktiviteter för kollegorna – som att bjuda in till fredagsfrukostar, fira när något särskilt har hänt på jobbet eller fixa gemensamt fika. Passa på att peppa och uppmuntra rörelse på arbetstid – skapa en promenadgrupp som powerwalkar på lunchen eller en löpgrupp för de som vill springa. Eller varför inte låta den där kollegan som älskar quiz att sätta ihop ett lunchquiz för alla som vill. Det är när vi är i ett avslappnat sammanhang som vi får chans att lära känna varandra – och det bidrar till bättre samarbete och högre trivsel på jobbet.

2. Uppmuntra kollegorna pausa ihop

Vi vet hur viktigt det är för produktiviteten att ta pauser och har skrivit mycket om det tidigare här på bloggen. Men det kan inte sägas nog. För mycket stillasittande gör dina muskler inaktiva och kan dessutom öka risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Hjärnan behöver pauserna. Att ta pauser under jobbdagen ökar fokus, produktiviteten och underlättar för sammanhållningen eftersom det finns utrymme för kollegorna att lära känna varandra bättre. Så skapa gärna en tydlig pauskultur där medarbetarna pausar tillsammans. Om det finns en pauskultur får medarbetarna inte dåligt samvete för att de tar en kaffe med en kollega. Här kan du få mer inspiration på aktivitetstips att göra för att pausa mera.

3. Låt företagskulturen kännas och synas

Visste du att 96% säger att företagskulturen måste stämma överens med ens egna personliga värderingar, för att de ska kunna trivas på jobbet? Det visar undersökningar från Employer Brand Research. Det är nästan alla på arbetsplatsen. Så låt företagskulturen ta plats. Vad står ni för? Vilka värderingar har ni? Hur märks värderingarna av på kontoret? Företagskulturen är ett bra verktyg för att öka förtroendet, stärka företagets värderingar och förstärka gemenskapen på arbetet. Läs mer i blogginlägget: Det är viktigt att ha en tydlig arbetsplatskultur

***

Vill du som arbetsgivare få mer inspiration om hur du kan få dina medarbetare att stormtrivas och vara glada på jobbet? Vi har sammanställt studier och forskning för att ta reda på vad som påverkar och bidrar till en attraktiv arbetsplats. I vårt whitepaper ”Den attraktiva arbetsplatsen” får du tips och råd. Ladda ner materialet gratis här.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag