Kaffe på jobbet – vilka alternativ finns det?

Sällan blir det så kaotiskt på kontoret som när kaffemaskinen inte funkar eller levererar ett tillräckligt gott resultat. Men hur kan du som är ansvarig för er kaffelösning tänka och vilka alternativ finns det därute? Här får du några tips på vägen!

Utvecklingen inom kaffe och kaffemaskinteknik går framåt och följer den medvetenhet som bor inom oss konsumenter. Det innebär att vi inte längre nöjer oss med en klen kopp kaffe under tiden vi är på jobbet. Idag går det att få precis det kaffe du förväntar dig på kaféer, alltifrån espresso och cappuccino till bryggkaffe och ibland även specialkaffe.

– Jag skulle vilja påstå att du kan få ännu bättre kvalitet med en kaffelösning på din arbetsplats än på ett av stans standardkaféer, säger Matte Carlson Wahlberg, Master Barista på Convini Kaffeknappen.

Han menar att det finns en kaffemaskin som passar för alla typer av företag och behov, även om det kan vara svårt att hitta rätt. I det här inlägget kan du läsa om fem saker att tänka på innan det är dags att välja kaffelösning på arbetsplatsen.

Häng med för att få en snabb överblick över vilka typer av kaffemaskiner som finns och vad som skiljer dem åt.

Kaffemaskiner för bryggkaffe

Traditionellt bryggkaffe finns i flera olika varianter. Vanligast är de som maler kaffebönorna och brygger en kaffekopp i taget. Vissa maskiner har pappersfilter medan andra har stålfilter. Storleken på kaffemaskinerna skiljer sig. De stora modellerna brygger automatiskt upp en större mängd kaffe i en behållare, för att sedan med ett enkelt knapptryck relativt snabbt hamna i en kopp.

De större modellerna av bryggkaffemaskiner passar dig som jobbar på en arbetsplats med många kaffedrickare, och som behöver en kaffebryggare som klarar en hög kapacitet. En mindre bryggare, så kallad bean to cup-kaffemaskin passar alla företag där klassiskt bryggkaffe står på önskelistan. Självklart finns det även klassiska kaffebryggare som brygger kaffet ner i en tvåliters termos, perfekt som komplement till espressomaskinen eller vid mindre möten på kontoret.

Helautomatiska espressomaskiner

En helautomatisk espressomaskin kan med ett knapptryck sköta allt från att mala kaffebönorna till att brygga färskmalet kaffe, kopp för kopp och utan svinn. Maskinen har dessutom ett väldigt avancerat system för färskmjölk som gör det möjligt att få det perfekta mjölkskummet för en äkta cappuccino.

Den helautomatiska espressomaskinen passar dig som vill ha en mer miljövänlig, driftsäker och lätthanterlig maskin. Och som önskar variera alltifrån kaffebönor till mer avancerade smakinställningar på maskinen.

M100-Attiva-Balance-Kit-1-1024x682-1

Halvautomatiska espressomaskiner

En halvautomatisk espressomaskin brygger kaffet med några enkla knapptryck, men saknar den inbyggda kaffekvarnen som den helautomatiska varianten har. Det innebär att du själv får mala, dosera och tampa* kaffet. Förvisso ger det dig full koll på hela bryggningsprocessen, men du behöver ha barista skills för att få rätt kvalitet. Du behöver dessutom skumma din egen mjölk, vilket kräver både kunskap och precision.

Den halvautomatiska espressomaskinen passar dig som är en lite mer inbiten kaffedrickare och har koll på hantverket. 

* att tampa = när du trycker till och jämnar ut espressokaffet i handtaget.

Kapselmaskiner

En kapselmaskin är förhållandevis lätt att använda och det går fort att få sig en kopp kaffe med ett jämnt resultat över tid. Det är vanligt att hitta en kapselmaskin på en arbetsplats som inte har särskilt många medarbetare eller där kaffestationen inte är så välbesökt.

Maskinen kan vara billigare och mindre avancerad än en hel- och halvautomatisk maskin, dessutom är kapslarna relativt dyra vilket resulterar i ett högre pris per kopp. Värt att tänka på är att engångskapslarna ofta är tillverkade av plast och/eller metall som ofta slängs i papperskorgen efter varje användning.

Kapselmaskinen passar dig som jobbar på en arbetsplats med färre antal medarbetare, restauranger eller konferensytor med ojämn användning av maskinen.

Här hittar du mer information om vilka espresso- och kaffemaskiner Convini Kaffeknappen jobbar med.

***

Kaffemaskiner finns i olika format och storlekar. Arbetsplatser har olika behov och vi på Convini Kaffeknappen gör ständigt vårt bästa för att tillgodose era, oavsett storlek på kaffemaskinen eller önskemål på sortimentet. Är du nyfiken på att veta mer om våra kaffelösningar? Vi på Convini och Kaffeknappen har stor expertis och passion kring allt som rör kaffe. Är du nyfiken på Kaffeknappens skräddarsydda kaffelösningar till företag? Boka gärna in ett möte med oss så berättar vi mer!

 

 

 

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag