Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

Visste du att det finns en specifik mängd kaffepulver som anses vara den bästa mängden för att du ska få så gott kaffe som möjligt? 

Du behöver inte skämmas om du svarade nej. Att brygga kaffe kan kanske tyckas vara något du gör på rutin och inget du lägger så mycket tanke bakom. Många kaffebryggare har en indikator för kaffedoseringen, så att du ser exakt hur många skopor kaffe du behöver till den mängd vatten du har hällt i. Därmed behöver du inte fundera så mycket på hur mycket vatten och kaffe du behöver.

Här reder vi ut hur mycket kaffe ett kaffemått är och hur mycket kaffepulver du ska använda för att få ut de bästa smakerna av ditt kaffe.

Hur mycket är ett kaffemått?

Kort sagt kan man säga att ett vanligt kaffemått oftast rymmer ungefär 6 gram kaffe, men riktigt så enkelt är det inte. Anledningen är att kaffet kan väga olika mycket beroende på till exempel typ av böna, rostningsgrad och fuktinnehåll – vilket innebär att ett kaffemått inte alltid är exakt 6 gram kaffe.

Det allra bästa sättet att mäta upp kaffepulvret är att väga det med hjälp ab en våg istället för att använda ett kaffemått. På så sätt får du exakt rätt mängd kaffe varje gång och kaffet får en perfekt bryggning, en välbalanserad och rund smak.

Skillnaden på kaffemått och matsked

Om du inte har möjlighet att väga ditt kaffe och därför vill mäta upp en kaffet med ett mått, ska du vara försiktig med vilket mått du använder. En matsked kan till synes vara lika mycket som ett kaffemått, men det skiljer faktiskt en hel del, så är man osäker är det bättre att väga kaffet.

Så doserar du kaffet

För att få till ett välbalanserat och gott kaffe bör du använda 6 gram kaffe per deciliter vatten. Om man räknar med att en normalstor kopp kaffe är 1,5 dl, blir alltså åtgången kaffe 9 gram per kopp. Tänk på att markeringarna på de flesta kaffebryggare visar antal koppar och inte dl.

Tips! Lär dig mer om hur du räknar ut hur många koppar kaffe ett paket räcker till.

Varför är det viktigt att dosera kaffet rätt?

För att du ska få ett kaffe som smakar gott och så som kaffet är tänkt att smaka, är det viktigt att följa rekommendationerna för dosering. Om du använder för mycket kaffe i förhållande till vatten kommer kaffet smaka starkt och beskt. Om du däremot använder för lite kaffe kommer bryggningen gå för snabbt och kaffet blir tunt och smakar vattnigt och du går miste om kaffets aromer.

Alltid välbalanserat kaffe på jobbet

Vi på Convini tycker att det är viktigt att dosera rätt. Med en Convini kaffemaskin kan du se till att dina medarbetare får gott och välbalanserat kaffe i koppen – varje dag! Ta hjälp av våra kaffeexperter för att hitta rätt kaffemaskin för just er arbetsplats. Vi erbjuder dessutom smakgaranti och marknadens bästa kaffemaskiner.

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag