Hur många koppar kaffe per paket? – Så beräknar du kaffeåtgång

Det kanske inte är jätteofta man behöver fundera över hur många koppar kaffe ett paket eller en påse räcker till. Men om du till exempel ska köpa in kaffe till kontoret eller till en större konferens kan det vara bra att veta hur många koppar kaffe man får ut per paket. Här reder vi ut hur du ska tänka när du ska beräkna åtgång på kaffe.

Dosering

För att kunna reda ut hur många koppar kaffe du kan göra av ett paket måste vi först gå igenom doseringen.

Det finns flera anledningar till att vara noga med hur du doserar ditt kaffe. Den främsta anledningen är att med rätt dosering får du fram den bästa smaken. Om du använder för mycket kaffe i förhållande till vatten kan kaffet få en besk smak. Om du istället använder för lite kaffe kan smaken bli svag och kaffets smakaromer kommer inte fram som dom ska.

Så, om du vill kunna njuta av en god kopp kaffe med balanserad smak finns de alltså anledning att vara noga med doseringen.

Hur många gram kaffe går det åt till en kopp?

De allra flesta kaffeexperter är överens om att en bra dosering är 6 gram kaffe till 1 deciliter vatten. Doseringen kan dock variera beroende på kaffets rostning och ursprung. Ett vanligt kaffemått som många av oss använder hemma brukar rymma ungefär 6 gram kaffe, vilket alltså innebär en skopa per deciliter vatten.

Man brukar räkna med att en normalstor kaffekopp rymmer 1,5 dl kaffe. Kaffeåtgången blir alltså cirka 9 gram kaffe till en kopp på 1,5 dl.

Vid espressodrycker är doseringen lite annorlunda, de behövs i regel 9 – 11 gram kaffe per kopp för en enkel espresso och 18 – 20 gram kaffe för en dubbel espresso. Doseringen kan dock skilja sig kaffemaskiner emellan.

Så hur många koppar kaffe per paket blir det?

Nu när vi rett ut doseringen så kan vi också räkna ut hur många koppar kaffe vi får på ett paket. I och med att en normal kopp kaffe innehåller ca 9 gram kaffe så betyder det att det blir cirka 110 koppar kaffe av en påse kaffe på 1000 gram.

Tabellen visar exempel på hur många kaffepåsar det kan gå åt på ditt kontor under en arbetsvecka: 

Antal anställda kaffedrickare

Koppar kaffe per dag
(räknat på snitt 3 st)

Antal kaffepåsar på 1kg per dag
10 st 30 st kaffekoppar 0,3 kaffepåse
20 st 60 st kaffekoppar 0,5 kaffepåse
30 st 90 st kaffekoppar 0,8 kaffepåse
40 st 120 st kaffekoppar 1,0 kaffepåse
50 st 150 st kaffekoppar 1,3 kaffepåse

Convini hjälper er hålla koll på kaffeåtgången!

Utöver de senaste och mest kompetenta kaffemaskinerna erbjuder vi även snabb och smidig service med automatisk påfyllnad baserat på er kaffeförbrukning. Låt våra baristor på Convini hjälpa er att ta fram en skräddarsydd lösning för kaffe på jobbet utefter era önskemål. Vi har ett brett utbud av certifierat och hållbart kaffe att bjuda medarbetare och kunder på.

Kontakta oss så ser vi till att ni alltid har gott kaffe på jobbet!

Läs även vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag