Hälsosamma val ger friskare medarbetare

Vi arbetsgivare kan på olika sätt hjälpa våra medarbetare att må bättre. Ett företag som till exempel uppmanar och även gör det enkelt för sina anställda att göra hälsosamma val får en friskare personalstyrka. Det gäller även att prioritera rätt för att lyckas nå en välmående arbetsplats.

Olika metoder med samma mål

Som arbetsgivare kan du erbjuda allt från friskvårdsbidrag till gemensamma träningsaktiviteter, till att se till att det finns frukt tillgängligt på arbetsplatsen alla dagar i veckan. Ett bra exempel på en gemensam aktivitet är någon av de teambuilding-aktiviteter som arrangeras runt om i landet. En populärt exempel är de stafetter som arrangeras för företag, det är ett enkelt och roligt sätt för att stärka teamkänslan bland kollegorna. 

Vilken väg ni än väljer att gå så är det viktigt att ni som företag kan spegla de värderingar som syns utåt, det räcker inte med att skriva ner det i en policy eller på hemsidan. Arbetsgivare som föregår med gott exempel får med sig fler medarbetare på tåget.

Kost påverkar oss i vårt arbete

En annan viktig hälsoaspekt handlar om mat och matvanor. Både att äta nyttigt, men också att äta kontinuerligt och varierat. Vi är måna om att alla på arbetsplatsen ska ha tillgänglighet till nyttig och varierad kost under arbetsdagen, från morgon till kväll. Ibland blir det aktuellt att jobba övertid och då bör inte en tom mage vara det som gör den extra arbetstiden outhärdlig. Men övertid är förstås inte det enda tillfället då enkel och bekväm tillgång till mat kommer väl till pass. Faktum är att det kan göra stor skillnad för många medarbetare. Ibland händer det att morgnarna inte riktigt blir som vi har tänkt oss och att den viktiga frukosten hoppas över. En dag som börjar stressigt och fortsätter i samma tempo utan någon form av energi riskerar att orsaka både trötthet och dåligt humör. Detsamma gäller för de dagar då matlådan lyser med sin frånvaro. 

Gör det enkelt att välja nyttigare 

Under stressiga arbetsförhållanden är det lätt att vi väljer mat som kanske inte är så nyttig, eller att vi till och med prioriterar bort att äta helt. Du som arbetsgivare kan hjälpa dina medarbetare att göra mer hälsosamma val. Genom att alltid kunna erbjuda nyttiga frukostalternativ eller fräscha luncher och mellanmål kan alla medarbetare få möjlighet att tanka energi som gör arbetsdagen både lättare och mer produktiv. Med skräddarsydda matlösningar som har hälsofokus blir det helt enkelt lättare för de anställda att välja nyttigare alternativ.

Ett företag som gör hälsosamma val och underlättar för sina medarbetare att göra detsamma har mycket att vinna. Det finns många vägar att gå för att få friskare personal och vi på Convini är övertygade om att kvalitativa pauser och en välbalanserad kost är ett framgångsrikt alternativ. Medarbetare som har tillgång till en varierad kost på arbetsplatsen har bättre förutsättningar att kunna göra hälsosamma och bättre val.

Läs gärna mer om hur våra kunder upplever oss och vår mat- och kaffelösning i våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

3 anledningar till att ta fikapaus på jobbet

JURA espressomaskin till företag