Så gör du riktigt gott kaffe

När det kommer till kaffe finns det nästan lika många smakpreferenser som det finns kaffedrickare. Liten och stark som dricks i farten eller stor kopp som avnjuts länge; med eller utan mjölk; vanlig eller växtbaserad mjölk; olika kaffesorter, varumärken eller märkningar – ja, listan kan göras lång.

Något som dock är gemensamt för oss alla är att vi vill att kaffet smakar bra. Här listar vi fem tips på hur du gör riktigt gott kaffe, följ dem och vi lovar att kaffet kommer att smaka gott och välbalanserat – varje gång! 

Välj färskt kaffe

Vilken sorts kaffe du väljer (varumärke, rostning med mera) beror förstås på din personliga smak,  men för att vara säker på att kaffet smakar gott så bör du välja ett så färskt kaffe som möjligt. Det allra bästa är då att köpa bönor och mala kaffet själv innan bryggning, då maler du endast den mängd du behöver för stunden. Tips! Kolla alltid på kaffepåsen när kaffet är rostat, det ska helst inte ha gått mer än 9 månader efter rostdatum för bästa smak.

Om du föredrar att köpa malet kaffe bör du förvara det på rätt sätt för att bevara kaffets färskhet så länge som möjligt.

Förvara kaffet rätt

Kaffe är en färskvara och bör därför förvaras som en färskvara. Du behöver (ska) inte förvara det i kylskåpet, men för att bevara kaffets kvalitet och aromer bör du förvara det torrt, svalt, mörkt och framförallt lufttätt. Helst ska kaffet vara kvar i sin originalförpackning och inte hällas över i en burk.

I allmänhet har bönor längre hållbarhet än malet kaffe. En öppnad förpackning malet kaffe som förvaras rätt har en hållbarhetstid på 7-14 dagar, medan kaffe i öppnade förpackningar som inte förvaras rätt håller i endast ett par dagar.

Du blir dock inte sjuk av att använda kaffe som har blivit dåligt, däremot kommer kaffet inte att smaka gott.

Rengör kaffebryggaren

För att kaffet ska smaka gott är det viktigt att du rengör din kaffebryggare regelbundet. Var noga med att rengöra alla delar och inte bara kanan. Det är också viktigt att du kalkar av kaffebryggaren med jämna mellanrum. En riktlinje som är bra att följa är att kalka av kaffebryggaren var 40:e bryggning, men det kan variera beroende på vattnets hårdhet.

Dosera kaffet rätt

Hur kaffet doseras är viktigt för att få rätt balans på smaken. Har man för mycket kaffe i förhållande till vatten kan kaffet bli beskt, och om man doserar för lite kan kaffet få en vattning och svag smak. Man brukar säga att den bästa doseringen är 6 gram kaffe till 1 dl vatten (60g kaffe/1L vatten).

Brygg på rätt temperatur

För att få ut bästa möjliga smak ur ditt kaffe är även bryggtemperaturen viktig. Om temperaturen är för låg frigörs inte smakerna ordentligt och om den är för hög kan smaken på det bryggda kaffet upplevas som besk och bitter.

Den optimala vattentemperaturen till att brygga kaffe är 92-96 grader.

Riktigt gott kaffe på jobbet?

Med en kaffemaskin från Convini kan du se till att medarbetarna alltid får gott kaffe samtidigt som de kan välja den sort som passar deras smak bäst. Hitta rätt kaffemaskin för just er arbetsplats med hjälp av våra kaffeexperter. Vi erbjuder marknadens bästa kaffemaskiner och har dessutom smakgaranti!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag