Fördelar med att luncha på jobbet

Den ständiga frågan för många under arbetsveckorna är – matlåda eller äta lunch ute? Vissa föredrar matlåda, andra tycker det är tråkigt eftersom det krävs en del planering, och vissa föredrar helt enkelt att äta ute. Idag är det också många av oss som är på språng under arbetsdagarna och då kanske matlåda inte är det smidigaste alternativet. Precis som med mycket annat finns det alltså för- och nackdelar när det kommer till våra lunchvanor. I det här inlägget tittar vi främst på vilka fördelarna det finns med att luncha på jobbet. 

Det går inte att bortse från det faktum att matlådor (och middagar under stressiga dagar) kräver en hel del planering. Men de dagarna vi orkar vara duktiga och förbereda ordentliga matlådor kan vi räkna med ett antal fördelar.

Bättre koll på innehållet i en matlåda

En stor fördel med att äta matlåda, oavsett om den är hemlagad eller köpt i matbutiken på jobbet, är att du får bättre koll på vad du stoppar i dig, vilket blir allt viktigare för många av oss. Du vet vad du har använt dig av när du lagar maten och de flesta köpta maträtter idag har tydliga innehållsförteckningar. Du kan även kontrollera vart dina råvaror kommer ifrån, vilket är bra om du vill känna att du har påverkat miljön så lite som möjligt genom ditt matval. Om du däremot går ut och äter, är det oftast svårare att veta exakt vad du äter eftersom det är svårt att få full koll på vad kocken har använt i maten och i vilken mängd.

Gemensamma luncher tillsammans med kollegor 

En annan fördel med att äta på kontoret är att det nästan alltid finns någon eller några kollegor att luncha tillsammans med, oavsett om ni har ett pressat schema. En kort lunch tillsammans är bättre än ingen lunch alls, och ännu bättre blir den om ni dessutom avnjuter den tillsammans. Vi på Convini är måna om gemensamma pauser, eftersom vi vet hur viktigt det är med en stark gemenskap på arbetet.  Ofta kan det också kännas lugnare att äta tillsammans på arbetsplatsen, framför att äta ute tillsammans då restauranger ofta innebär lite stimmiga miljöer. 

Smidigt och enkelt

Att luncha på kontoret, oavsett om du handlar i en matbutik eller har medhavd matlåda, gör att du sparar värdefull tid. Ibland kan det vara trevligt att gå ut och äta tillsammans, men det går inte att komma ifrån att det ofta tar en stund att ta sig till en lunchrestaurang och att du dessutom måste köa för att få din mat. Genom att äta på kontoret får du tid över till att ta en promenad på lunchen, eller kanske ta den där koppen kaffe efter maten i lugn och ro. 

Vi på Convini brinner för friskare arbetsplatser och välmående medarbetare och tror att en väg för att uppnå detta är genom mer rörelse, regelbundna pauser under arbetsdagarna och en starkare gemenskap. Vi tror också att en glad mage kan ta oss en bra bit på vägen, något som en matbutik på jobbet enkelt kan råda bot på! 

Läs gärna mer om hur våra kunder upplever Convinis mat- och kaffeerbjudande i våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Billiga och nyttiga mellanmål i Convinibutiken

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

JURA espressomaskin till företag