Fokusera rätt – och slipp jobbångesten efter semestern

Vi är redan inne i augusti och för många av oss börjar semestern sakta lida mot sitt slut. Snart är det dags att komma tillbaka till jobbet och alla rutiner som hör vardagen till. Det är inte ovanligt vi känner en viss ångest inför detta – trots att de flesta av oss faktiskt gillar våra jobb. För att du ska få den bästa möjliga start på höstterminen har vi samlat några smarta knep som vi hoppas ska vara till hjälp.


1. Börja jobba mitt i veckan. Det finns ofta inget som säger att du måste komma tillbaka till jobbet på en måndag. Börjar du istället på en onsdag så får din första vecka en naturlig mjukstart eftersom du snart får vara ledig igen.

2. Sänk kraven. Var snäll mot dig själv och börja inte gasa 100 procent från start. Låt ditt out of office-meddelande på mejlen stå på en extra dag och vänta med att planera in möten de första dagarna för att du själv ska kunna sätta en bra agenda och få kontroll och överblick inför hösten.

3. Prioritera rätt. Om du har mycket att ta tag i efter semester, börja med att göra en prioriteringslista. Vad behöver göras direkt? Vad kan vänta några dagar? Vad kan skjutas fram till nästa vecka? 

4. Peppa varandra. Vi får inte glömma bort att vi ofta får mycket energi av våra kollegor. Ta till vara på den energin och passa på att fika i solen, ta en promenad och unna er en glass på lunchen för att förlänga sommarfeelingen.

Ladda ner vår guide! Så blir din paus energigivande

5. Unna dig en god lunch. Under semestern är vi ofta duktiga på att unna oss saker och det behöver vi inte sluta med bara för att vi är tillbaka på jobbet. Ta dig till favoritrestaurangen eller satsa på lite lyxigare lunchlådor. Är magen glad så…

6. Bryt gamla vanor. Under sommaren får vi ofta tid att reflektera över vår tillvaro. Vad funkar, vad funkar inte? Kanske har du länge tänkt att du skulle vilja komma igång med träningen till exempel. Eller du kanske vill få ett slut på dina stressiga mornar än gång för alla. Se jobbstarten som en nystart och försök bryta dina gamla mönster. Ta dig ut och motionera på lunchen eller ställ klockan en kvart tidigare för att du ska få de där extra minuterna som du så länge efterfrågat. Samma sak gäller för dina rutiner på jobbet. Säkerligen finns det saker du skulle vilja ändra på i ditt sätt att arbeta. Kanske lägger du ner alldeles för mycket tid i mejlkorgen eller på ineffektiva möten. Kanske känner du dig ofta stressad och prioriterar bort att ta regelbundna pauser. Se hösten som ett ypperligt tillfälle att förändra ditt beteende.

7. Planera in roliga saker. Livet tar inte slut bara för att semestern gör det. När vi har något kul att se fram emot känns allt ofta lite lättare och det går faktiskt att göra roliga saker både på kvällarna och helgerna trots jobb. Kanske kan du planera in en höstweekend till en härlig stad, en konsert, ett sportevenemang eller kanske till och med en resa till värmen i vintern?

8. Om känslan inte går över. Det är helt naturlig för oss att känna viss ångest inför förändringar, stora som små, i livet. Men håller jobbångesten i sig, så kan det vara dags att fundera på dina livsval. Vad är det egentligen som ligger bakom ångesten? Kanske är det dags att byta jobb?

Sammanfattning

Efter en lång och härlig semester kan det kännas tungt att gå tillbaka till jobbet. Att känna jobbångest är något helt naturligt, och oftast känns allt lättare efter bara några dagar. I det här blogginlägget har vi samlat flera smarta tips som kan underlätta övergången från ledighet till jobb. Det handlar om allt från att tänka på att mjukstarta och ta sig tiden att sätta sig in i jobbet igen – till att faktiskt se hösten som en nystart där vi har chans att förändra beteenden som inte fungerar både privat och i arbetslivet. Kanske behöver du till exempel bli bättre på att pausa för att fungera bättre på jobbet. Vill du ha användbara tips som handlar om just hur du få in effektiva pauser i vardagen, så tveka inte att ladda ner vår intressanta guide helt gratis!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen