”Fettisdagen är vår viktigaste dag på hela året”

Robin Delselius är född med ”mjölet i blodet”. Istället för att hänga på fritidsgården i ungdomens dagar hade han familjens bageri som trygg punkt. Robin är tredje generationens bagare i den väl omtalade släkten Delselius. Inför årets höjdpunkt, fettisdagen, kavlar han och kollegorna upp ärmarna ordentligt och erbjuder Convinis stockholmskunder äkta semlor efter det anrika familjereceptet.

 – Jag jobbade med familjen i 16 år från tolv års ålder till jag var 28 år gammal. Sedan valde jag att gå vidare själv och skapa mitt egna kvartersbageri – Robin Delselius Bageri, berättar han.

Med modersmjölken har Robin fått både entreprenörskapet och känslan för vad som är bra bakverk. Och på fyra år har han stakat ut sin egen väg för det som idag har kommit att bli ett framgångsrikt koncept med flera olika bageributiker. Aktuellt just nu är givetvis att leva upp till förväntningarna inför svenskarnas heliga tradition – fettisdagen!

 – Det krävs mycket planering inför fettisdagen – det är vår viktigaste dag på hela året.

Robin berättar att veckorna inför dagen D är väldigt hektiska. När det är som mest intensivt arbetar tolv personer dygnet runt på löpande band för att skapa dessa beryktade fluffiga godsaker. Att jämföra med fyra-fem stycken bagare i vanliga fall. För att förstå den otroliga omfattningen av jobbet gör han en jämförelse:

– Inför fettisdagen förbereder vi omkring 7 000 semlor kontra en vanlig lördag. Det är 14 gånger så många som vi säljer en av våra övriga ”bra” dagar.

Semla

Så vad är hemligheten bakom era populära semlor?

– Vi gör våra semlor utan krångel! Vårt recept innehåller inte några konstigheter, vi satsar istället på den klassiska semlan. För att få fram de perfekta smakerna använder vi bara kvalitetsråvaror, och så klart en rejäl portion kärlek i hela bakprocessen. Svårare än så är det inte!

Kontinuerlig provsmakning nämner Robin som en oerhört viktig del i arbetet för att få till en smarrig semla:

– Varje dag provsmakar vi semlorna och försöker analysera vad vi kan förändra i processen för att göra dem ännu bättre till nästa bakdag. 

Tips för att få till den perfekta semlan hittar du här!

Robin beskriver vidare hur hans företag har anammat en filosofi om att aldrig bli riktigt fullärda. Det innebär givetvis att han och kollegorna ständigt behöver vara på tårna när det gäller efterfrågan, trender och råvaror. Till exempel, berättar han, att veganska bakverk har kommit bli en riktigt het snackis på sistone:

– Vår tanke är att vi ska lägga lite extra krut på det veganska segmentet under våren, så håll gärna utkik!

Att Robin Delselius Bageri har en ljus framtid framför sig är vi på Convini övertygade om. Satsningen på att gå mer mot ekologiska produkter, och att jobba för mindre matsvinn, är två tydliga tecken på att företaget har helt rätt fokus:

– Vi försöker använda det vi kan och slänga så lite som möjligt. Det vi inte använder skänker vi till kyrkor och föreningar. Det är något jag är väldigt stolt över!

 ***

Just nu erbjuder vi på Convini exklusivt semlor från Delselius till alla våra Stockholmskunder. För att beställa, skicka ett mail till: semlor@convini.se

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag