Fem tips för en attraktiv kontorsmiljö

Att ha en kontorsmiljö som är attraktiv och tilltalande för medarbetare är självklart viktigt av flera anledningar. Det ökar inte bara trivseln på kontoret, utan kan även hjälpa till att öka produktiviteten. I det här blogginlägget har vi samlat fem tips på faktorer att ta i beaktning när det är dags att skapa eller förbättra miljön på kontoret.

Det finns flera positiva effekter att vinna genom att ha en attraktiv kontorsmiljö. Det gör inte bara att medarbetarna trivs på jobbet och mår bra, det kan även fungera som ett verktyg i att attrahera ny kompetens. Ett företag som erbjuder en attraktiv kontorsmiljö där medarbetarna trivs, känner sig produktiva och motiverade, kommer troligtvis spridas vidare till andra.

Här är fem tips för en attraktiv kontorsmiljö:

1. Färg och inredning

Flera undersökningar har visat att det inte bara är våra kroppar som påverkas av den arbetsmiljö vi befinner oss i, utan även hjärnan. Färg och form är två faktorer som påverkas oss mycket. När det är dags att lägga till lite färg på kontoret, gör research för att undersöka hur vissa färger påverkas oss människor. Gröna växter är ett exempel på en inredningsdetalj som påverkar oss, den gröna färgen signalerar liv och har en uppfriskande effekt. Det ser även hemtrevligt ut samtidigt som växterna renar och återfuktar luften.

2. Dämpa ljudet!… men inte för mycket.

En annan sak som är viktig att tänka på är ljudnivån, en utmaning för många företag. Framförallt när medarbetarna sitter i större kontorslandskap. Däremot ska det inte heller vara för tyst, en ljudnivå på ungefär 70 decibel gör oss mer kreativa medan en ljudnivå på 50 decibel och nedåt gör oss mindre kreativa. För att ta ner ljudnivån till en acceptabel nivå är det bra att använda sig av mattor och textiler, vilket gör att ljudet studsar mindre. Om möjligt, ha tillgång till tysta rum dit medarbetare kan gå för att ta ett samtal eller arbeta i lugn och ro vid behov.

3. Tänk på ljuset

Vilket ljus vi har på kontoret är viktigt, eftersom att det är en faktor som påvekar hur vi uppfattar och förstår vår omgivning. För dåligt ljus kan kan leda till huvudvärk och sämre prestationsförmåga, medan naturligt ljus istället ger mer energi och ett generellt högre välmående. Att påverka storleken på kontorets fönster är ju svårt, men ofta går det att påverka hur mycket ljus som kommer in. Försök att undvika gardiner, persienner och liknande som hindrar ljuset från att komma in. Men i stort sätt alla kontor behöver även andra ljuskällor för att ljuset ska vara tillräckligt bra. Belysningen ska ge ett jämnt och lagom starkt sken, i de fall där platsbelysning behövs ska den helst vara justerbar.

4. Gemensamma pausytor

Utöver mer konkreta faktorer som ljud, ljus och färg så finns det andra viktiga saker att tänka på när det är dags att skapa en bra kontorsmiljö. Vi har tidigare skrivit om vikten av gemenskap och sammanhållning på arbetsplatsen. Ett steg i att öka gemenskapen är att ha en gemensam pausyta där kollegor kan samlas och slappna av tillsammans. Det finns flera studier som visar att småprat mellan kollegor ökar gemenskapen samtidigt som det ger ny energi. Men alla kontor har inte självklara sådana, även om det egentligen borde finnas på varje arbetsplats. Välj därför ut en plats där kollegorna kan pausa tillsammans, se till att det finns sköna möbler att sitta på. Varför inte ställa kontorets kaffemaskin nära en gemensam pausyta? Det skapar fler spontana möten kollegor emellan.

5. Ergonomi

Även fast det är viktigt att ta pauser, är det inte alltid möjligt i den utsträckning som behövs. Vid de tillfällen då arbetstimmarna framför skärmen blir många är det viktigt med en ergonomisk kontorsmiljö. Det gäller att ha rätt belysning, möbler och arbetsredskap. Kontorsstolarna bör vara ergonomiska och justerbara. Skrivbord bör vara höj- och sänkbara för att göra det möjligt med stående arbete. Det finns även ergonomiska möss och tangentbord som förebygger musarm.

Sammanfattning

En attraktiv miljö på kontoret är viktig på flera sätt. Men det kan vara svårt att veta vad du behöver tänka på. I det här blogginlägget har vi därför samlat fem tips på hur du kan skapa en attraktiv kontorsmiljö. Gemensamma pausytor, ergonomiska redskap, rätt ljud och ljus är några av dem.

Vill du få tips och lösningar på hur du gör din paus energigivande? Ladda ner vår guide!

Författare:

Mer läsning

Billiga och nyttiga mellanmål i Convinibutiken

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

JURA espressomaskin till företag