Är kaffe nyttigt?

Kaffe är en av världens mest konsumerade drycker. För många är kaffe nästintill ett livselixir, något man måste dricka för att ta sig igenom morgonen och kunna starta dagen. Men har du någonsin ställt dig frågan: är kaffe nyttigt? Faktum är att kaffe är både nyttigt och onyttigt. Det beror helt på vilken mängd kaffe du dricker. Här nedan listar vi 7 positiva hälsoeffekter som kaffe kan ha, samt en liten varning.

7 positiva effekter kaffe har på din hälsa

1. Kaffe gör dig pigg och fokuserad

Vi börjar med den kanske mest kända effekten som kaffe har på kroppen, att du blir piggare. Kaffe innehåller koffein, som på kort sikt kan motverka trötthet och hjälpa dig att behålla fokus under arbetsdagen. Det bästa är att dricka morgonkaffet mellan klockan 9.30 och 11.30, då är kroppen som mest mottaglig för koffeinet.

2. Kaffe gör dig glad(are)

Enligt forskare vid Harvard University i USA kan några koppar kaffe om dagen minska risken att drabbas av depression. Studien visade att de personer som drack två till tre koppar kaffe om dagen minskade risken att drabbas med hela 15 procent (!). Anledningen är att koffein ökar produktionen av signalsubstanser i hjärnan, såsom serotonin och dopamin, vilka påverkar vårt humör.

3. Kaffe kan minska risken för att få diabetes typ 2

Kaffe har en positiv effekt på de celler i kroppen som producerar insulin. Enligt en amerikansk studie kan två koppar kaffe om dagen minska risken att drabbas av diabetes typ 2.

4. Kaffe kan minska risken att drabbas av Alzheimers

Det finns inget botemedel mot Alzheimers, som är en av världens vanligaste åldersrelaterade sjukdomar. Däremot finns det sätt att förebygga risken att drabbas, och ett av sätten är att dricka kaffe! Flera studier visar att de som dricker mycket kaffe har upp till 60 procent mindre risk att utveckla Alzheimers.

5. Kaffe innehåller antioxidanter

Kaffe innehåller många viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler och bidrar till en god hälsa. Bland annat innehåller kaffe vitamin B2, B3, B5 samt magnesium.

6. Kaffe kan förbättra dina träningsresultat

Koffeinet i kaffet sätter fart på din energiproduktion och ökar tillförseln av blod till hjärtat och musklerna. Det ökar även adrenalinnivån i kroppen vilket hjälper till att förbättra dina resultat när du tränar.

7. Kaffe kan ge dig en stunds vila

Under en arbetsdag är det många som dricker kaffet vid datorn, medan man jobbar. Men det finns också de som passar på att ta en paus i samband med kaffet. Och vad gör väl bättre för välmåendet än att varva ner emellanåt? Förutom de fysiska fördelarna med kaffet, så kan det alltså indirekt även finnas fördelar för din mentala hälsa. Så nästa gång du ska hämta en kopp kaffe, sätt dig ned en stund, umgås med kollegorna och låt hjärnan vila från arbete.

Kaffe är nyttigt i lagom dos

Ingenting är nyttigt i för stora mängder, och som med allt annat vi äter och dricker bör kaffe intas i lagom mängd. För mycket kaffe kan ge dig hjärtklappning, magbesvär eller sömnproblem. Men för att det ska bli direkt skadligt för kroppen behöver du dricka många koppar kaffe varje dag under en längre tid.

Så nu när du känner till några av de sätt som kaffe är nyttigt på, kan du med gott samvete fortsätta njuta av dagens första, andra och kanske till och med tredje kopp.

Tips! Läs även vår artikel Hur många koppar kaffe per dag kan man dricka?

Njut av kaffe på jobbet med Convini

Med en kaffemaskin från Convini kan ni se till att kollegor och kunder kan ta en kopp förstklassigt och hälsosamt kaffe på arbetsplatsen. Vi erbjuder en skräddarsydd helhetslösning för kaffe på jobbet där våra baristor hjälper er välja rätt kaffemaskin utifrån era önskemål. Missa inte heller att kombinera kaffet med en hälsosam och god frukost!

Kontakta oss så hjälper vi er med gott kaffe på jobbet!

Läs även vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag