6 höjdpunkter från Convinis Hållbarhetsrapport 2020

Convinis viktiga hållbarhetsarbete fortsatte med full kraft under 2020 – och på bred front! Vår vision är tydlig. Convini ska vara ledande och ett föredöme inom hållbarhetsområdet i vår bransch. Målet är att vår verksamhet ska vara klimatpositiv senast 2025.

Här är 6 höjdpunkter från vår nysläppta Hållbarhetsrapport för 2020!

1. Minskat klimatfotavtryck i stort

Vi har minskat vårt totala klimatfotavtryck under 2020 med 32 % jämfört
med 2019. I beräkningarna, som gjorts enligt Greenhouse Gas Protocol GHG,
ingår utsläpp från förbrukning av el och värme, våra egna bilar, leverantörernas leveranser (tredjepartstransporter), tjänsteresor och kontorsmaterial.

2. Klimatmärkta rätter

Det ska vara enkelt att göra hållbara val i Convinibutiken och därför är vi väldigt stolta över att samtliga maträtter numera är klimatmärkta. Till grund för arbetet med klimatmärkningen ligger WWFs One Planet Plate. De har räknat ut en så kallad klimatbudget för hur stor påverkan en måltid bör ha för att vi ska nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning. Läs mer här!

3. Hållbara förpackningar

Vi ställer höga krav på våra leverantörer och för ständig dialog med dem kring förpackningar och materialval. Våra tre huvudinriktningar handlar om att minska mängden förpackningsmaterial i stort, återvinning och bättre klimatsmarta material. Som ett konkret exempel har alla våra dryckesleverantörer övergått eller håller på att övergå till att använda återvunnen plast i sina flaskor. Samtidigt pågår ett arbete bland våra matleverantörer att fasa ut den svarta plasten och byta till bättre alternativ.

4. Vår egen Master Barista certifierad inom hållbarhet

Vi är grymt stolta över att vår egen Master Barista & Authorized SCA Trainer, Matte Carlson Wahlberg, som förste person i Sverige blivit certifierad i Coffee Sustainability i två olika nivåer. Hållbarhetsutbildningen med fokus på kaffe hålls av den globala branschorganisationen SCA, Specialty Coffee Association, och programmet är framtaget i samarbete med hållbarhetsexperten The Chain Collaborative. På Convini säkerställer Matte bland annat att alla medarbetare som jobbar med kaffe blir utbildade och certifierade baristor.

5. Spännande samarbete med Karma

Under 2020 inledde Convini ett spännande samarbete med det välkända svenska bolaget Karma för att rädda maträtter som annars riskerar att slängas. Tillsammans har vi hittills räddat 11 500 varor (!) från att hamna i soporna. Detta motsvarar 4 ton (!) mat. Läs mer här!

6. Fler dricker certifierat kaffe på jobbet

Under 2020 ökade efterfrågan på certifierat kaffe från 90 till 92 procent av den totala försäljningen till våra kunder.

***

Vår spännande hållbarhetsresa fortsätter under 2021. Vi gillar utmaningar och har en rad nya satsningar på gång. Stay tuned!

Här kan du läsa mer om Convinis hållbarhetsarbete

Författare:

Mer läsning

Billiga och nyttiga mellanmål i Convinibutiken

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

JURA espressomaskin till företag