Svalkande kaffedrinkar för varma sommardagar

Du kanske tror att du behöver ha en baristautbildning för att göra en god kaffedrink, men så är absolut inte fallet. Har du tillgång till en bra kaffemaskin, is och mjölk har du goda möjligheter att lyckas på egen hand.
- Kontoret är faktiskt ett klockrent ställe att göra kaffedrinkar på och du kan göra mycket mer än vad du tror. Har du dessutom tillgång till en espressomaskin med skummad färsk mjölk blir förutsättningarna ännu bättre, säger Matte Carlson, master barista på Kaffeknappen.

Grundregeln för skapa en god kaffedrink är att tänka efterrätt. Vilka smaker passar bra ihop med kaffe? Där har vi till exempel klassiker såsom choklad och nötiga smaker.

- Använd fantasin! Här funkar det också med frukter, även om det är lite svårare att få till. Sedan är det bra att addera någon form av sötma i form av till exempel agavesirap, honung, socker, beroende på hur nyttig du vill vara, säger Matte Carlson.

Sedan kan vi också använda oss av alla de smaksättningar som går att hitta på marknaden idag. Så kallade syrups finns i en rad smaker såsom caramel, hasselnöt och vanilj och ger extra smak.
Ett annat bra tips, som inte bara är passande för allergiker, är att välja alternativa mjölksorter. 

- Det finns många alternativ och många sorter är dessutom smaksatta, till exempel havremjölk med vanilj, hasselnötsmjölk och mandelmjölk. Dessa är jättepoppis och i många fall ännu bättre än vanlig mjölk i kaffedrinken. 

Viktigt att kyla snabbt

Utmaningen med att lyckas med en kall kaffedrink handlar mycket om att kaffet måste kylas snabbt. Ett enkelt knep är att brygga kaffet direkt i ett glas som är fyllt av is. När drycken sedan är nedkyld, ta du bort isen.

- Får kaffet stå och kyla ner sig kan det bli bittert, så du vill kyla ner det snabbt, tipsar Matte.

Sedan får vi heller inte glömma bort själva kaffeupplevelsen. När det gäller kaffedrinkar är det kul med lyxigare känsla.

- Tänk kaffedrink på krogen eller på restaurang. Ta fram ett roligt glas, kanske ett vinglas, säger Matte Carlson.

Här är 3 goda kaffefavoriter

IMG_2038

Kardemumma Islatte

Kallbryggt kaffe
2 dl kall skummad mjölk
Sockerlag med farinsocker
Kardemumma
Iskuber

1. Gör en liten sockerlag med farinsocker och kardemumma blandat med lite hett vatten, rör om ordentligt till sockret löses upp.
2. Fyll ett vinglas med iskuber och blanda ner sockerlagen med smak av kardemumma.
3. Häll sedan i kallbryggt kaffe upp till hälften (svalnat kallt kaffe fungerar även ok).
4. Fyll sedan på med kall skummad mjölk, alternativt vanlig kall mjölk, havremjölk eller lättvispad grädde.
5. Servera gärna med vaniljstång och färskriven kardemumma på toppen.

TIPS! Det går även att mixa alla ingredienser i en blender och då även tillsätta lite vaniljglass.

 

IMG_2035-1

Latte Macchiato Arancione

1 Dubbel Espresso
1 skiva apelsin
Gammeldags mjölk (fet mjölk)
Agavesirap
Iskuber

1. Fyll ditt favoritglas med iskuber och fyll upp med iskall gammeldags (fet) mjölk.
2. Brygg en dubbel espresso ner i en kopp med några droppar pressad söt apelsin och rör om, låt svalna aningen.
3. Häll över kaffet i glaset med mjölken och iskuberna.
4. Toppa rikligt med Agavesirap
5. Garnera gärna med apelsinskiva eller hyvlat apelsinskal.

 

IMG_2037

Honey Vanilla Islatte

1 Dubbel Espresso
Havremjölk
Flytande honung
Vaniljpulver eller riven choklad
Iskuber

1. Ringla honung i ett glas fyllt med iskuber.
2. Brygg sedan en dubbel espresso ner i glaset med is.
3. Fyll snabbt på med iskall havremjölk och toppa med vaniljpulver eller riven choklad.

TIPS! Använd gärna chokladsås istället för honung eller soyamjölk istället för havremjölk om så önskas.

En iskall kaffedrink kan förhöja vilken arbetsdag som helst - och  du behöver inte vara barista för att lyckas skapa din egen favorit. Har du dessutom tillgång till en bra espressomaskin med färsk skummad mjölk på jobbet är förutsättningar desto bättre. 

Läs gärna hur våra kunder upplever Convinis mat- och kaffelösning i våra kundcase!

Läs våra kundcase