Vid vilken temperatur är kaffet som bäst?

Det finns få livsmedel som det finns så mycket uppfattningar om som kaffe. Men oavsett om du är en riktig kaffenörd där bara det bästa kaffet är gott nog eller en som bara är glad över att få i dig lite koffein för att vakna på morgonen, så kan smaken på kaffet avgöra hela upplevelsen

Det är många faktorer som påverkar hur kaffet smakar och en av dem är temperaturen på vattnet som används vid bryggningen. Här går vi igenom hur och varför temperaturen är viktig.

Bryggtemperatur

Ett nyrostat kaffe innehåller nästan tusen aromer och när kaffet kommer i kontakt med varmt vatten frigörs de och kaffet får sin fantastiska smak. Dock är kaffe väldigt känsligt för vilken temperatur vattnet har vid bryggningen. Om vattnet är för varmt kommer kaffet att brännas och smaken blir besk och bitter. Om vattnet däremot är för kallt vid bryggningen blir smaken på kaffet svagt och vattnigt.

Den optimala vattentemperaturen när du brygger kaffe är 92-96 grader. Håller man vattnet inom det intervallet kommer kaffet att ge ifrån sig sina aromer och smaken blir perfekt!

Du kan även brygga kaffe med kallt vatten, men då kallas det kallbryggt kaffe och tar 15-20 timmar att brygga.

Serveringstemperatur

För att kaffet ska smaka välbalanserat och gott när man dricker det är även serveringstemperaturer viktig. Kaffe sägs smaka som allra bäst vid 50-60 grader. Om man dricker kaffet för varmt finns det risk att man inte känner kaffets rätta smaker.

Kan man värma kaffet i mikron?

Vi har alla varit där – kaffet har kallnat medan vi hade fokus på annat. Om du vill värma upp det igen är det kanske lockande att ställa koppen i mikron och värma upp det, men en allt för snabb återuppvärmning av kaffet förstör aromerna och göra kaffet surt och beskt. Det bästa är därför att brygga en ny kanna kaffe, eller göra en iskaffe av det svalnade kaffet. I med några isbitar och kall mjölk i det svalnade kaffet, vips, så har du en islatte istället.

En perfekt kopp kaffe på jobbet

En kaffemaskin från Convini ser till att ert kaffe är vältempererat och gott varje dag. Våra kaffeexperter hjälper till att hitta den perfekta kaffemaskinen just för er arbetsplats. Vi erbjuder inte bara marknadens bästa kaffemaskiner utan vi har också smakgaranti!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag