Hållbart kaffe är framtiden

Vi är grymt stolta över att vår egen Master Barista & Authorized SCA Trainer, Matte Carlson Wahlberg, som förste person i Sverige blivit certifierad i Coffee Sustainability i två olika nivåer. Hållbarhetsutbildningen med fokus på kaffe hålls av den globala branschorganisationen SCA, Specialty Coffee Association, och programmet är framtaget i samarbete med hållbarhetsexperten The Chain Collaborative.

Stort grattis – nu blev din långa kaffemeritlista ännu längre! Vad innebär detta certifikat?

– Tack så mycket! Det känns otroligt bra att få ett kvitto på mina kunskaper i hållbarhet med kaffefokus. Kaffe är min passion och jag har samlat på mig en hel del kunskap genom åren. Jag brinner dessutom för hållbarhet och detta var ett perfekt tillfälle att få kombinera dessa två favoritämnen. Hållbart kaffe är framtiden!

Hur gick utbildningen till?

Första delen av utbildningen genomfördes live tidigare i år med lärarledda föreläsningar och lektioner. Sedan har uppföljning, individuellt projektarbete och examination hållits digitalt. En del av utbildningen utgjordes av ett praktiskt case som i mitt fall bestod i att jag tillsammans med ett av Convini Kaffeknappens kundföretag genomförde ett projekt där vi under en längre tid testade växtbaserad mjölk i kaffemaskinerna på en arbetsplats.

Hur jobbar Convini Kaffeknappen med hållbarhet?

– Convini Kaffeknappen jobbar aktivt med miljö och hållbarhet. Vi lägger ribban högt med en målsättning om att bli klimatpositiva senast 2025. En del i det är att endast samarbeta med aktörer och leverantörer som är beredda att gå den här vägen tillsammans med oss. Vi ser över vårt sortiment och strävar efter fler produkter med lågt klimatavtryck och varumärken som har en tydlig hållbarhetsprofil.

Hur tar du kunskaperna om hållbarhet vidare?

– Jag ser fram emot att dela kunskaperna med mina kollegor och inspirera till att hållbarhet sätts högt på agendan i det dagliga arbetet med kaffesortiment, leverantörskontakter, förpackningar etc. Det är också viktigt att vara transparent och berätta mer om allt vi redan gör och vad vi planerar att göra på resan mot klimatpositivitet.

Kan du allt som är värt att veta om kaffe nu?

– Efter 20 år i kaffebranschen kan jag nog säga att jag vet en hel del men det roliga med kaffe är att det hela tiden finns mer att lära och upptäcka. Kaffe är världens näst största handelsvara och värdekedjan från planta till kopp är minst sagt komplex. Det finns så många olika aspekter att fördjupa sig i; odling, rostning, smaker, bryggmetoder, serveringssätt och – hållbarhet. Min ambition är att fortsätta söka kunskap och inspirera andra att lära sig mer. 

Mer om Matte Carlson Wahlberg

MCWMatte är en passionerad kaffespecialist som bl a säkerställer att alla Convini Kaffeknappens medarbetare som jobbar med kaffe blir utbildade och certifierade baristor. Han är en av tre i vårt land som är licensierad att utbilda och certifiera i ”barista skills” och ”brewing skills” genom Coffee Skills Program, utvecklat av Specialty Coffee Association. Matte var även först i Sverige att få utmärkelsen “The SCA Coffee Skills Diploma”, vilket är kaffevärldens svar på en ”Masters Degree”. Matte har utbildat inom kaffe och sensorik sedan 2004 och har dessutom agerat domare i flertalet kaffetävlingar som exempelvis Svenska Kaffemästerskapen, Barista Cup, Latte Art SM och Brewers Cup.

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

JURA espressomaskin till företag