5 effektiva övningar som stärker teamet

Att på olika sätt jobba med teambuilding är viktigt för att få arbetsgruppen att jobba bättre tillsammans. Ett roligt sätt att stärka teamet är att göra gruppövningar. Här tipsar teamworkexperten Pär Svensson på företaget Discanalys om 5 effektiva övningar.

1. Skapa tidningsrubriker

I den här övningen ska gruppmedlemmarna klistra ihop ord och skapa sina egna tidningsrubriker kring hur de tror att företaget kommer att utvecklas under de närmsta månaderna. 

Gör så här: Dela ut en hög med tidningar, papper, sax och klister till gruppmedlemmarna. Låt dem först diskutera saken i fråga. Vad tror de till exempel kommer att hända inom företaget de närmsta månaderna? Vilka förbättringar kommer att ske? Därefter ska gruppen tillsammans sätta ihop ord med hjälp av urklipp från tidningarna så att de skapar egna rubriker.

Tidsåtgång: 60 minuter (Räkna med 15 minuters förberedelser, där du ger gruppen instruktioner och där de olika medlemmarna kan diskutera med varandra, 35 minuter för att genomföra övningen och 10 minuter för utvärdering.)

Expertens kommentar: Inom företagsvärlden brukar man prata om visioner, och privat pratar vi om drömmar. Vad drömmer vi om på företaget? Att våga lyfta blicken, spänna bågen och skapa en målbild. Roger Rönnberg, Frölunda Indians tränare, pratar inte inom om att vinna SM-guld. Istället pratar hockeylaget om att ta sig till Götaplatsen i Göteborg (för det är där de kommer att bli firade av 50 000 supportrar dagen efter de har tagit SM-guld). Ett exempel på målbild.

2. Rädda det viktigaste

Här ska gruppen tänka sig att den befinner sig på en båt som håller på att sjunka (eller liknande). Vilka saker ska de rädda? Ni behöver en lista på olika föremål, papper och penna.

Gör så här: Be gruppmedlemmarna att tänka sig att de befinner sig i en situation där de tillsammans måste bestämma vilka saker de ska rädda (det kan handla om en sjunkande båt, en brinnande byggnad eller något annat mindre dramatiskt). Ge gruppmedlemmarna en lista över olika föremål. Tillsammans måste gruppen komma överens om vilka föremål som ska räddas och i vilken ordning detta ska ske. Vilka saker behöver till exempel prioriteras först? Be gruppmedlemmarna notera allting på ett papper.

Tidsåtgång: 35 minuter. (Räkna med 5 minuters förberedelser, där du ger gruppen instruktioner, 20 minuter för att genomföra övningen och 10 minuter för utvärdering.)

Expertens kommentar: Denna övning kan vara en bra värdemätare kring huruvida arbetsgruppen är ense kring vad som ska prioriteras. Ett tips är att starta med ram och riktning. I vilken riktning ska arbetslaget styra skeppet och inom vilket sammanhang befinner vi oss. Är alla i teamet överens om detta blir övningen och även vardagen mycket enklare i termer om prioriteringar.

3. Forma bokstäver

I den här enkla övningen ska gruppen använda sina kroppar för att forma bokstäver. Ingen utrustning behövs.

Gör så härHitta en fri yta där gruppmedlemmarna kan sprida ut sig. Be dem att forma bokstäver, till exempel B, C, D, med sina kroppar. Be därefter gruppmedlemmarna att forma ord tillsammans. Välj enkla ord med tre eller fyra bokstäver. Be dem där efter att forma en mening tillsammans.
Det går även bra att dela upp gruppmedlemmarna i mindre grupper som tävlar mot varandra.

Tidsåtgång: 20–30 minuter (Räkna med 5 minuters förberedelser, där du ger gruppen instruktioners, 10–20 minuter för att genomföra övningen och 5 minuter för utvärdering.)

Expertens kommentar: Till vardags på arbetsplatsen är kommunikationen oftast visuell eller auditiv. Kinestetisk är den tredje formen av inlärning och innebär inlärning via känselintryck. Detta är en enkel, lustfylld övning som gör att arbetsgruppen får testa på olika typer av inlärningstekniker.

4. Lägga pussel

Här ska flera smågrupper lägga pussel på så kort tid som möjligt. Men för att lyckas måste de även samarbeta över gruppgränserna.

Gör så här: Dela in gruppen i flera små lag och be gruppmedlemmarna att lägga ett pussel så snabbt som möjligt. Ge dem där efter varsitt pussel. Kruxet är att alla bitarna inte finns där. För att hitta alla de rätta pusselbitarna måste de samarbeta med de andra grupperna. Det här vet gruppen inte i förväg.

Tidsåtgång: 45 minuter (Räkna med 5 minuters förberedelser, där du ger gruppen instruktioner – berätta inte att de olika lagen måste samarbeta med varandra, 30 minuter för att genomföra övningen och 10 minuter för utvärdering.)

Expertens kommentar: En av de största utmaningarna för arbetsgrupper idag är kommunikation. Att göra sig förstådd och inte missförstånd. För detta krävs träning, och att man lär känna varandra. Detta är en övning som innebär att smågrupperna måste lyfta blicken, nyttja kommunikation och samverka för att slutföra uppgiften. Likt som allt för ofta i arbetsuppgifter till vardags.

5. Namnlek för nystartade team

En väldigt lättsam och lite skolaktig övning för nystartade arbetsteam. Övningen går ut på att gruppen ska kasta bollar till varandra och komma ihåg varandras namn. Allt ni behöver är bollar, förslagsvis tennisbollar. 

Gör så här: Låt gruppen ställa sig i en cirkel. Kom där efter överens om i vilken ordning ni ska kasta bollen till varandra. Personen som kastar bollen måste säga namnet på personen som denne kastar till. Lägg sedan till fler och fler bollar. I och med att pressen ökar, ökar även förmågan att samarbeta.

Tidsåtgång: 20 minuter (Räkna med 5 minuters förberedelser, 10 minuter för att genomföra övningen och 5 minuter för utvärdering.)

Expertens kommentar: Den världsberömda författaren Dale Carnegie sa; ”En persons namn, är för den personen det ljuvaste orden från en annan människa”. Att komma ihåg namn på kunder och kollegor är ett enkelt, effektivt verktyg för att skapa och stärka relationer till andra. I denna övning adresserar du namnet till en person samtidigt som du ger dem bollen. På så sätt bekräftar du personen verbalt och överlämnar en ”gåva”. En enkel övning för nystartade arbetsgrupper.

Källa: Discanalys. Ännu fler teambuildningövningar hittar du här >>

***

Att stärka teamet och öka gemenskapen är viktigt för att vi ska kunna jobba ännu bättre tillsammans. Vill du få ännu fler tips kring hur vi kan skapa välmående arbetsplatser? I vår guide ”Så blir din paus energigivande” har vi samlat en rad konkreta tips kring hur vi kan få in de viktiga pausen och återhämtningen under våra arbetsdagar. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen