Ny studie! Faktorerna som får oss att trivas på jobbet

En bra lön toppar listan när yrkesverksamma svenskar får rangordna vilka faktorer som får dem att trivas jobbet. Nästan lika viktigt är meningsfullheten i arbetsuppgifterna och den sociala atmosfären på arbetsplatsen.

Det visar en ny studie från YouGov. 

christinastielli

– Jag är inte så förvånad över att medarbetarskapet spelar en så stor roll för vår trivsel. Vi tillbringar ju så mycket tid med människor vi faktiskt inte har valt att jobba med och då är medarbetarskapet väldigt viktigt. Och det är viktigt att jag själv ser hur jag bidrar, till exempel när vi samlas runt kaffemaskinen och i personalrummet, säger Christina Stielli, en av Sveriges mest populära föreläsare, tillika beställare av undersökningen via sitt företag Stielli kommunikation. 

Bra guide till chefer

Under sina föreläsningar på företag fokuserar Christina Stielli på ämnen som rör den välmående arbetsplatsen och hur vi tillsammans kan skapa den. Frågor kring arbetsglädje, samarbete, engagemang och den sociala atmosfären är ständigt aktuella och något som uppenbart är viktigt för oss.

– Vi vill ju må bra på jobbet och mötet med kollegor och den sociala atmosfären spelar en oändligt stor roll. Särskilt vid favoritplatsen på jobbet … kaffemaskinen! Och det är där vid kaffemaskinen som vi ska hämta kraft … inte bli av med den.

Christina Stielli tycker att undersökningen kan ge en bra fingervisning kring vad som är bra att tänka på för personer i ledande befattningar.

– Ofta snubblar vi på det som är mer komplicerat. Det är ju spännande att afterwork och förmåner inte alls får oss att trivas på jobbet så som det mer ”enkla”- en bra social atmosfär där man helt enkelt respekterar varandra och undviker att gnälla.

Hela listan! Det här får oss att trivas på jobbet

En bra lön – 51 procent

Meningsfulla arbetsuppgifter – 46 procent

En bra social atmosfär – 38 procent

Ett bra samarbetsklimat – 36 procent

Flexibla arbetstider – 31 procent

Engagerade och inspirerande kollegor – 29 procent

Att det finns en öppenhet inför idéer som tillåter kreativitet – 20 procent

Tydliga riktlinjer för det arbete som ska utföras – 18 procent

Bra fysisk kontorsmiljö – 8 procent

Förmåner (tex bil, pension) – 6 procent

Sociala aktiviteter utanför arbetstid – 3 procent

Hjälp i min vardag (tex städhjälp) – 1 procent

Inget av ovanstående – 1 procent

Källa: YouGovs undersökning genomfördes i februari 2019 på uppdrag av Stielli Kommunikation. Materialet bygger på svar från cirka 1300 personer som fått rangordna vilka av alternativen ovan som är de tre viktigaste för trivseln på jobbet. Du hittar hela studien här!

***

Vill du få ännu mer inspiration kring hur ni kan skapa större välmående på din arbetsplats? I vår guide ”Så blir din paus energigivande” har vi samlat en rad konkreta tips! Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning