Knäcke med gott samvete

Wasa Sandwich är en riktig storsäljare i Convinis butiker, år efter år. Inte alls förvånande – de är knaprigt goda, finns med olika fyllningar, kommer i praktiska förpackningar och passar perfekt till frukost, mellanmål eller ihop med lunchrätten. Och de smakar ännu godare när vi vet att Wasa är ett till 100% klimatkompenserat varumärke! Men vad innebär det egentligen? Vi har pratat med Katarina Waak, Global Marketing Manager på Wasa, som gett oss bättre koll på Wasas hållbarhetsarbete.

Wow – ett 100% klimatkompenserat varumärke! Det gillar vi på Convini. Det är helt i linje med vår egen ambition att bli klimatpositiva till 2025. Kan du berätta mer om vad det innebär för Wasa?

– Vi på Wasa vill ta vårt ansvar för framtiden och vara ett gott val för planeten. Därför minskar vi vårt koldioxidavtryck och klimatkompenserar till 100%. Ett annat sätt att uttrycka det är att vi är 100% klimatneutrala. Vi börjar med att noggrant mäta alla våra koldioxidutsläpp, hela vägen från fälten till butikshyllan. Sedan minskar vi våra utsläpp genom olika åtgärder, t ex genom att använda förnybar energi och gröna transporter. Och slutligen kompenserar vi 100% för våra resterande utsläpp genom olika projekt.

Varför är detta arbete viktigt för er? Vad ligger bakom ert engagemang?

– Wasa grundades för över 100 år sedan i norra Sverige. Under alla år har vi varit omgivna av Sveriges vackra vilda natur, med dess klara sjöar och milsvida skogar, så naturen är en integrerad del av vårt DNA. Vi säger alltid att vi har naturen att tacka för allt, för utan dess vatten och råg vore vi ingenting. Nu känner vi att det vår tur att ge tillbaka och öka vårt engagemang för miljön.

Hur går klimatkompensationen till, mer konkret?

– Vi har valt att delta i Madre de Dios-projektet i Perus regnskogar samt ett solenergiprojekt i Indien. Madre de Dios-projektet hjälper till att bevara regnskogen, skydda den biologiska mångfalden och öka lokalbefolkningens möjlighet till försörjning. Vi väljer bara projekt som är VCS-certifierade. VCS är världens mest använda protokoll för frivillig klimatkompensation och garanterar att den kompensation som köps faktiskt leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Och så till sist, vi har hört om ert senaste initiativ som har med kolinlagring att göra. Kan du berätta mer om det?

– Gärna! Vi har dragit igång ett treårigt pilotprojekt i Sverige och Tyskland för att öka kunskaperna om hur vi kan minska koldioxidutsläpp vid odling och hur vi kan binda mer kol i marken. Vi gör detta i samarbete med företagen Indigo Agriculture och Svensk Kolinlagring. Vi har värvat tyska och svenska bönder till projektet. Från och med höstsådden 2020 har de ställt om cirka 400 hektar jordbruksmark till mer hållbara jordbruksmetoder och börjat mäta förändringen av andelen kol i jorden. Under hela pilotprojektet kommer de deltagande jordbruken att få särskild vägledning om hur man bäst inför nya metoder baserat på varje jordbruks unika förutsättningar, som jordtyp, klimat och nuvarande odlingsmetoder. Genom pilotprojektet kommer vi att försöka visa upp alla fördelar med regenerativt jordbruk samt förstå eventuella utmaningar.

Tack och grymt jobbat Wasa, säger vi på Convini! Vi önskar er fortsatt lycka till med era insatser för planeten!

Författare:

Mer läsning

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

3 anledningar till att ta fikapaus på jobbet