Ristretto, Macchiato eller Cappuccino? Vad finns det för kaffesorter på kaffemenyn?

Det finns en uppsjö olika kaffevarianter – vi hjälper dig få koll på de vanligaste kaffealternativen i vår egen kaffeskola.

Espresso, Cappuccino, Macchiato, Latte, Cortado… Din kaffemaskin på jobbet har säkerligen en mängd olika varianter på menyn, men har du koll vad de olika benämningarna av kaffesorter egentligen betyder? Här ger vi dig en snabbguide!

Olika kaffesorter

Innehållsförteckning över olika kaffedrycker:

Espresso

Espresso är egentligen namnet på själva bryggmetoden, men har med tiden blivit synonymt med italienarnas svar på en kopp kaffe, bryggd från en espressomaskin med 9 bars tryck, 8-10 gram kaffe och 3-4 cl vatten. På italienska kallas varianten rätt och slätt för caffè och serveras såklart i en liten espressokopp. Espresson är även grunden till många andra kaffesorter som vi dricker såsom Cappuccino, Caffè Latte och Cortado.

  • Mängd: 8-10 gram och 3-4 cl vatten
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕☕

Lungo

En Lungo är egentligen en ”lång” espresso och innehåller samma mängd kaffe men lite mer vatten, vilket ger en något mildare smak. Du förlänger helt enkelt bryggtiden och låter mer vatten passera igenom kaffet. Resultatet blir en kaffevariant som hamnar mellan en espresso och en Americano i intensitet.

  • Mängd: 8-10 gram kaffe och 6-9 cl vatten
  • Bryggtid: 40-60 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕☕


Tips!
Läs även vår artikel om just kaffesorten Lungo.

Americano

​​En Americano består av en femtedel espresso och fyra femtedelar varmt vatten och påminner mycket om bryggkaffe. Kaffesorten är italienarnas svar på filterkaffe och skapas genom att tillsätta hett vatten till bryggd espresso. När amerikanska soldater befann sig i Italien under andra världskriget upplevde de att den italienska espresson var för stark, vilket gjorde att baristorna började spä ut espresson med hett vatten, voila!

  • Mängd:  ⅕ espresso och ⅘ hett vatten
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕

Tips! Lär dig mer om Americano

Ristretto

På italienska betyder ristretto “begränsad” vilket kommer från sättet man brygger kaffet. Man använder samma mängd kaffe som till espresso men bryggtiden är kortare, så en mindre mängd vatten hinner passera. Detta gör att en Ristretto har en intensivare smak än espresso.

  • Mängd:  8-10 gram kaffe och 15 ml vatten
  • Bryggtid: 15 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕☕☕


Tips!
Lär dig ännu mer om Ristretto i vår fördjupande artikel.

Caffè Latte

Kaffesorten Caffè Latte ska bestå av 20 % espresso och 80 % varm ångad mjölk och till skillnad från Cappuccino behöver inte mjölken skummas lika tjock. Caffè Latte är en trend från USA och inte Italien som många kanske tror. Eftersom det är mycket mjölk i kaffedrycken så är den ganska söt i smaken och det är inte ovanligt att det är just Caffè Latte som är det kaffe man börjar med som ung. En latte kan också göras på andra sorters mjölk till exempel havre-, soja, eller mandelmjölk.

  • Mängd:  20 % espresso och 80 % ångad mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: 

Cappuccino

Det klassiska receptet för Cappuccino består av lika delar espresso, mjölkskum och varm mjölk. På senare tid har mjölken börjat skummas till ett så kallat mikroskum som är ett sammetslent skum utan bubblor. Förr i tiden skummades mjölken mer som ett form av badskum som växte upp ovanför kanten. Nu är det mer regel än undantag att göra vacker latte art när en barista gör sin Cappuccino. Vanligtvis används en enkel espresso om själva koppen är runt 20 cl. Ber du istället om en dubbel espresso kallas det helt enkelt för en dubbel cappuccino.

  • Mängd:  ⅓ espresso, ⅓ mjölkskum och ⅓ varm mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕

Så, vad är egentligen skillnaden på Latte och Cappuccino?

De två kaffesorterna är väldigt lika och det är lätt att man blandar ihop dem. Det som skiljer dem åt är framförallt mjölkskummet på Cappuccinon. En Caffè Latte har inget mjölkskum utan enbart en större andel ångad mjölk. Oftast brukar man servera en Caffè Latte i ett högt glas – Cappuccinon däremot kommer vanligtvis i en stor kopp.

Caffè Macchiato

Kaffesorten kallas vanligtvis för Caffè Macchiato eller Espresso Macchiato. Receptet består av en liten mängd skummad mjölk och till största del espresso. Macchiato på italienska betyder “fläckad” och espresson ser tämligen befläckad ut av den lilla andel mjölkskum som espresson toppas med. Kaffedrycken serveras i en espressokopp eller ett litet glas.

  • Mängd:  ¾ espresso och ¼ skummad mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕

Latte Macchiato

Latte Macchiato är ursprungligen en dryck som barnen serverades i Italien istället för varm choklad eller mjölk. Kaffesorten Latte Macchiato är motsatsen till en vanlig Caffé Macchiato eftersom den mest består av skummad mjölk och en enkel espresso. Precis som kaffedrycken Caffé Latte är Latte Macchiato lite som inkörsporten till att börja dricka kaffe.

  • Mängd:  ¼ espresso och ¾ skummad mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: 

Bryggkaffe

En vanlig svart kopp bryggkaffe kallas även filterkaffe eftersom den oftast bryggs med pappersfilter. Andra bryggmetoder är till exempel kokkaffe, pressokanna eller perkulator. En bryggkaffe kan du även få från de flesta automatiska kaffe- och espressomaskiner som finns på marknaden idag, karraktären påminner då om en kaffe från en pressokanna. Smak och intensitet i en kopp kaffe beror framförallt på hur kaffet är rostat, dosering och färskheten på kaffet. En noga rengjord utrustning är en förutsättning för gott kaffe. Bryggkaffe är en svensk klassiker.

  • Mängd:  12 g kaffe och 2 dl vatten
  • Bryggtid: ca 3 minuter
  • Intensitet: ☕☕☕

Cortado

Cortado har ingenting med Italien att göra även om den görs på espresso i grunden. Kaffesorten är nämligen en spansk hybrid mellan Caffè Macchiato och Cappuccino och består av hälften dubbel espresso och hälften skummad mjölk. I Frankrike kallas liknande dryck för Noisette och i Italien för Espressino.

  • Mängd:  ½ dubbel espresso och ½ skummad mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕

Flat White

Flat White, som har sitt ursprung i Australien, har på senare år blivit en riktigt populär dryck på caféerna. En Flat White är egentligen en blandning mellan Caffè Latte och Cappuccino. En Flat White serveras i en stor kopp, mjölken skummas lättare än en vanlig Cappuccino och den består oftast av en dubbel espresso i grunden. Här är latte art ett måste.

  • Mängd:  ⅓ dubbel espresso och ⅔ lätt skummad mjölk
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: ☕☕

Café au Lait

Café au Lait har sitt ursprung i Frankrike och består av lika delar bryggkaffe och varm mjölk. På vissa håll i Frankrike kan du även få en Café au Lait med espressobryggt kaffe eller med grädde istället för mjölk.

  • Mängd: ½ bryggkaffe och ½ varm mjölk
  • Bryggtid: ca 3 minuter
  • Intensitet: 

Caffè Mocha

En Caffè Mocha innehåller oftast en dubbel espresso, varm choklad och skummad mjölk. En god blandning som fungerar extra bra på vintern med vispgrädde på toppen. Den är också perfekt att ha som bas i en kaffedrink.

  • Mängd: ⅕ dubbel espresso, ⅘ skummad mjölk och ca 4 tsk varm choklad
  • Bryggtid: 20-30 sekunder
  • Intensitet: 


Vill ni kunna njuta av olika kaffesorter på jobbet? 

Att kunna varva kaffesorter som enkel espresso, Cappuccino eller en Americano på jobbet gör att turen bort till kaffemaskinen blir lite extra trevlig. Så varför inte erbjuda dina kollegor och kunder den lyxen? Hos oss på Convini hittas ett helt gäng passionerade kaffeexperter som gärna hjälper er att hitta rätt kaffemaskin till just er arbetsplats. Hos oss får du dessutom smakgaranti, marknadens bästa kaffemaskiner och inte minst både snabb och trevlig service!

Kontakta oss så hjälper vi er att få njuta av äkta barista-kaffe på jobbet!

Läs mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!