Brygg kaffe som ett proffs – så gör du!

Hur gör kaffeproffsen för att få till den där riktigt goda koppen kaffe? Vi har frågat Matte Carlson Wahlberg, som jobbar som Master Barista & Authorized SCA Trainer hos oss. Hans stora passion är kaffe och här är några av hans bästa tips.

Väg ditt kaffe innan dosering

Väg ditt kaffe innan dosering för att få rätt dosering till rätt mängd vatten. Räkna med 55-65 gram kaffe till en liter vatten. Du kan dosera lite mindre för mörkrostat kaffe, och öka på doseringen för mellanrostat kaffe. Testa dig fram och se vad du tycker blir godast. 

Filterbryggaren ska ha minst 1 200 Watt

Se till att ha rätt teknik. Om du har en elektrisk filterbryggare så se till att det är en av bra kvalitet, minst 1 200 Watt för rätt och jämn temperatur.

Handbryggt kaffe imponerar

Är du riktigt kaffeintresserad så kan du börja handbrygga ditt kaffe hemma, då har du bättre kontroll över vattentemperatur och extraktion. Dessutom blir det då ett hantverk. Noggrannhet och ett bra tålamod krävs. En bryggning ska ta ca 4-6 minuter för bästa balans och smak.

Låt kaffet ta plats på menyn

Glöm inte att kaffet ska vara en del av menyn vid en fin middag, servera gärna ett speciellt kaffe som är handbryggt. Berätta gärna om kaffet, som en sommelier som beskriver vinet, kan du imponera stort genom att presentera ditt kaffemästerverk med passion. Kaffetyp, ursprung, smakkaraktär och vem som har rostat kaffet. 

Gott kaffe förtjänar fint porslin

Servera gärna kaffet i tunt porslin eller ett fint glas.  

***

Vill du unna teamet gott kaffe när ni är tillbaka på jobbet? Idag finns det ett stort utbud av kaffemaskiner att välja på, både när det gäller storlek, kapacitet och utbud. Stora valmöjligheter gör även att det kan vara bra att fundera på några praktiska saker innan ni bestämmer er för vilken lösning som passar er bäst. Ladda ner vår guide som hjälper dig!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

JURA espressomaskin till företag