Brainfood – fem livsmedel som är bra för hjärnan

”Äta bör man, annars….” Ja, du har nog hört det förut. Och det är helt sant, alla människor måste äta för att ens kunna fungera. Regelbundna måltider ger inte bara den nödvändiga energi som musklerna och hjärtat behöver, utan hjälper även hjärnan att fungera optimalt. Här ger vi dig fem tips på livsmedel som hjärnan älskar, så kallad “brainfood”.

Att våra kroppar mår som allra bäst av hälsosam mat är de flesta medvetna om. I åratal har det pratats om för mycket snabba kolhydrater, för mycket socker och annat som inte är tip topp för kroppen. Men de senaste åren har det forskats mer kring hjärnan och hur den påverkas av vad vi äter. Det har visat sig att det finns flera livsmedel som inte bara är nyttiga för kroppen, utan även för knoppen. De till och med kan hjälpa till att öka koncentrationen, förbättra minnet och boosta immunförsvaret.

Här listar vi fem livsmedel som är bra för hjärnan: 

Blåbär

Blåbär borde nästan kallas för superbär. De är en utmärkt källa för C-vitamin men de är även fulla med antioxidanter såsom antocyanin, polyfenoler och flavonoider. Inte nog med det, forskning visar att blåbär till och med kan förbättra eller fördröja kortsiktiga minnesförluster, bromsa åldersrelaterade minnesförändringar och sätta fart på tankeförmågan. 

En annan stor fördel med blåbär är att de är enkla att få i sig, eftersom de har ett stort användningsområde. Strö en näve blåbär över frukostflingorna, mixa ner i en smoothie eller ät till efterrätt.

Avokado

Avokado är ofta omtalat, det pratas mycket om huruvida det är nyttigt eller inte eftersom det innehåller en hög dos av energi. Men faktum är att avokadon är fullproppad med nyttiga fetter i form av omättade fettsyror. Den innehåller vitamin K och folat, som både hjälper till att förhindra blodproppar i hjärnan och bidrar till att förbättra kognitiva förmågor såsom minne och koncentration.

Fullkorn

För att hjärnan ska kunna fungera behöver den glukos, det är hjärnans huvudsakliga bränsle. Fullkornsprodukter gör så att glukosen går långsammare ut i blodet än andra kolhydrater, vilket gör att du känner dig mer alert i huvudet under hela dagen.

Betor

Betor av olika slag är kanske inte den rotfrukt som förekommer till vardags på middagsbordet. Vilket är synd, med tanke på att det mer eller mindre är den nyttigaste rotfrukten du kan äta. De naturliga nitraterna som finns i betor ökar blodflödet till hjärnan, vilket i sin tur gör att den fungerar bättre överlag.

Svarta vinbär

Vinbär är en utmärkt källa för vitamin C, ett ämne som länge har ansetts ha förmågan att öka mental smidighet. Forskning visar även att vitamin C kan vara bra för att hantera stress och ångest. Som om inte det vore nog, så kan de dessutom skärpa din koncentrationsförmåga, höja ditt humör och minska risken för vissa neurologiska sjukdomar.

Sammanfattning 

Det är inte bara våra kroppar som behöver energi för att fungera optimalt, det gör även våra hjärnor. Faktum är att det finns mat som är extra bra för just hjärnan, som till och med reducerar risken för vissa sjukdomar, förbättrar koncentrationsförmågan och ökar blodflödet till hjärnan för maximal funktion.

För att vi människor ska kunna fungera behöver vi inte bara mat, vi behöver också stanna upp och pausa ibland. Det gör att vi skapar en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning, en förutsättning för prestation. Vill du läsa mer om varför pauser under arbetsdagen är så viktiga? Ladda ner vår rapport!

Författare:

Mer läsning

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

3 anledningar till att ta fikapaus på jobbet

JURA espressomaskin till företag