6 hållbara fakta om våra unika Convinibilar

Varje vecka förser Convini tusentals arbetsplatser med positiv energi i form av frukost, lunch, mellanmål, dryck och såklart kaffe. Det hade inte varit möjligt utan våra fantastiska Convinibilar. Specialbyggda – och unika på marknaden – för att klara en säker kyl – och fryskedja. Bilarna spelar även en avgörande roll i vårt ständiga arbete för hållbara transporter.

Joakim Ölund är fordonsansvarig på Convini och han har full koll på allt som rör våra bilar. Här listar han 6 spännande fakta om våra fordon och vårt arbete för hållbara transporter.

1. Allt för en säker kyl- och fryskedja

Convinis breda sortiment innehåller både kylda, frysta och rumstempererade produkter och därför är våra leveransbilar specialbyggda med tre separata temperaturzoner. Allt för att kunna garantera produkternas kvalitet genom en trygg leverans med bibehållen kyl- och fryskedja. Frysta produkter lastas direkt från lagret in i bilens frysta hyllor där temperaturen håller -25, medan kylda produkter lastas in i den kylda zonen. Våra förare kan dessutom direktövervaka temperaturerna i de olika zonerna och om det skulle uppstå något problem triggas ett larmsystem.

UtanLoggaStreck-10-1

2. Kylaggregat som laddas miljövänligt

För att bibehålla de kylda och frysta zonernas temperaturer krävs ett kraftfullt kylaggregat i varje bil. När Convinibilarna står stilla nattetid, laddas kylaggregaten med miljövänlig el. Kyla ackumuleras som sedan håller under en hel arbetsdag. Många andra aktörer låter kylaggregaten drivas löpande under dagen med hjälp av bilens motor och bränsle, med en ökad klimatpåverkan som följd. Men inte vi!

3. Mer och mer eldrivet

Convini övergår successivt till eldrivna bilar för de fordonstyper där det är möjligt. Till exempel så kommer 100 % av våra personbilar vara utbytta senast december 2021. Även när det gäller våra kaffeleveransbilar och våra teknikerbilar är utbytet i full gång och sker successivt. Våra icke eldrivna fordon tankas självklart med bästa tänkbara bränslealternativ.

4. Målet är 100 % fossilfritt bränsle

Enligt våra hållbarhetsmål ska vi använda 100 % fossilfritt bränsle i våra transporter. Just nu är HVO100 det allra bästa alternativet och genom att välja det reducerar vi vårt koldioxidutsläpp med hela 90 %.

5. Noggrann ruttplanering för mindre miljöpåverkan

Butiksansvariga, kaffeansvariga, servicetekniker och installatörer. Det är många av våra fantastiska medarbetare som är ute och rattar bilarna varje dag. Det är minst sagt ett noggrant pussel som läggs för att tiden i bil ska bli kortast möjliga och för att vi ska minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt. Detta kallas ruttplanering och innebär att körvägarna till varje kund kartläggs och att leveransscheman ständigt ses över och optimeras.

6. Satsning på eco-driving

Fokus framåt ligger även på att fortsätta utbilda Convinis förare i eco-driving, eller ekonomisk körning som det även kallas. Med rätt körsätt – till exempel genom att köra på så höga växlar som möjligt och att motorbromsa så ofta det går – kan bränsleförbrukningen minskas med upp till 20 %.

***

Här kan du läsa mer om Convinis hållbarhetsarbete

Författare:

Mer läsning

Billiga och nyttiga mellanmål i Convinibutiken

Hur ofta ska man äta fisk?

7 tips på mättande mellanmål

JURA espressomaskin till företag