Förläng livslängden på ditt kaffe hemma med hjälp av rätt förvaring. Att förvara kaffet rätt är a och o för att bibehålla den goda och aromrika smaken. Här är våra 5 bästa tips för optimal kaffeförvaring!
Så förvarar du kaffe
Kaffe är en känslig produkt som lätt kan tappa smak om det kommer i kontakt med syre. När kaffe luftas eller är i kontakt med syre så försvinner kaffets aromer och de naturliga oljorna i kaffet härsknar. Resultatet blir helt enkelt ett mer smaklöst kaffe. Så hur undviker du det? Svaret är att du måste förvara kaffet korrekt, i rätt förpackning och i rätt miljö. Följ våra tips för att förlänga livslängden på ditt kaffe!
1. Förvara kaffet i sin ursprungsförpackning
För att bäst bevara aromen så bör kaffet vara kvar i sin ursprungsförpackning tills dess du ska använda det. Förpackningen som kaffet kommer i är tätt försluten och släpper inte in något syre vilket bidrar till att kaffet håller längre. När du har öppnat kaffeförpackningen så bör du fortsätta förvara kaffet i originalförpackningen. Förslut bara förpackningen med en påsklämma och lägg hela förpackningen i en lufttät burk istället för att tömma ut kaffepulvret i en ny burk.
2 tips på bra förvaringsburkar
- Glasburk: Tänk bara på att välja en glasburk som har en gummiring runt öppningen för att försäkra dig om att inget syre kommer in.
- Plåtburk: Tänk på att en plåtburk inte är lika tätt försluten som en glasburk, därav kan du inte förvara det lika länge i en plåtburk.
2. Förvara kaffet på en torr plats
Kaffe håller längst om det förvaras på en plats hemma som är torr. Till exempel i ett skafferi. Undvik helst att ställa kaffet i kylen då det kan bli fuktigt, vilket kan försämra hållbarheten och förstöra kaffets aromer.
Njut av stans godaste kaffe - på jobbet
Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!
3. Undvik direkt solljus
Likt fukt så har även direkt solljus en negativ inverkan på kaffets hållbarhet och smak. Om kaffe står i direkt solljus kan det förstöra aromerna i kaffet på bara några timmar. Se därför till att alltid ställa kaffet på en mörk plats. Detta är särskilt viktigt om du väljer att förvara ditt kaffe i en glasburk.
4. Förvara kaffet på en plats med jämn temperatur
Stora temperaturväxlingar kan försämra kvalitén och smaken på ditt kaffe. Se därför till att din kaffeförvaring är på en plats med så jämn temperatur som möjligt. Undvik platser som till exempel kyl, frys, nära ugnen eller i köksfönstret.
Tips! Har du kaffebönor som du vet med dig inte ska användas på ett tag kan du låta dem ligga i frysen. Tänk bara på att lägga dem långt in i frysen så att de inte påverkas av värmen som släpps in när du öppnar och stänger din frys.
5. Mal inte mer kaffe än du behöver
Om du maler dina egna kaffebönor hemma så är det en god idé att inte mala mer kaffe än vad du behöver precis där och då för dina koppar. Nymalet kaffe är känsligt och kan lätt tappa smak om det står framme för länge. Bara efter några dagar har nymalet kaffe nått sin topp och blir successivt sämre, så mal inte mer än för några dagar framöver.
Njut av färskt kaffe på jobbet
Drick riktigt gott kaffe på jobbet varje dag. På Convini tycker vi att kaffe ska smaka precis lika bra på arbetsplatsen som det gör på ditt favoritcafé. Få hjälp av våra kaffeexperter för att hitta den perfekta kaffemaskinen för just din arbetsplats. Vi har en kaffelösning för alla!
Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!