2019 – året då återhämtning och sömn får större fokus

I en tid då stress och utbrändhet är ständigt aktuella ämnen känns det glädjande att återhämtning och sömn är två rubriker som dyker upp när svenska och utländska medier listar heta hälsotrender för 2019.

Kunskapen om hur vår hjärna fungerar spås också få ännu större fokus vilket kan ge oss ännu fler verktyg för att fungera optimalt i vardagen och må bättre.

”2019 tar vi hand om oss själva på djupet. Självklart fortsätter vi att utveckla vårt intresse för mat och träning som gör oss gott. Men 2019 är också året vi verkligen inser att vi måste omprioritera, våga växla ner – och sova. Prestation ersätts av balans. Hållbarhet för både planeten och oss själva genomsyrar 2019.”, skriver bland annat svenska tidningen Elle.

I samma artikel beskrivs återhämtning som ett av årets ledord och att vi under 2019 förväntas prioritera mental återhämtning, umgänge med familj och vänner och lugnare aktiviteter såsom massage och yoga i större utsträckning än tidigare.

Återhämtning viktigt på jobbet

Här på bloggen lägger vi stort fokus på pausens och återhämtningens betydelse för att vi ska fungera optimalt under våra arbetsdagar. Något som bottnar i forskning kring hur vår hjärna fungerar – ett ämne som fått stort fokus det senaste året med rubriker om exempelvis brainfood och om hur hjärnan påverkas av digitaliseringen.
Enligt hälsosajten Goodgreenbody kommer ämnet fortsätta vara väldigt aktuellt även under 2019.

”Under 2019 kommer vi att se ett ännu större fokus på hjärnhälsan, något som faktiskt kommer att förändra vårt levnadssätt, hur vi äter och hur vi väljer att spendera våra dagar”, skriver man på sajten.

Dygnsrytmen är viktig

Goodgreenbody spår också att 2019 blir året då vi lär oss mer om hur vi bättre kan följa vår dygnsrytm och på det sättet kommer må bättre genom att vi får mer energi, blir mer produktiva och får bättre humör.

Dygnsrytmen hänger ihop med hur de två hormonerna kortisol och melatonin fungerar och balanserar sinsemellan. Kortisolet ska peaka på morgonen och hjälpa oss att vakna och bli pigga. Senare på dagen ska melatoninproduktionen ta fart för att få oss att varva ner och till slut somna på kvällen. Kommer dessa hormoner i obalans blir resultatet i stället att vi känner oss trötta under dagen men pigga när vi ska sova, vilket kan leda till insomningsbesvär och sömnsvårigheter. Forskning visar också att en obalans mellan de båda hormonerna kan få fler negativa konsekvenser såsom viktökning, diabetes, högt blodtryck och andra sjukdomar.
En orsak till obalansen kan kopplas till vår ständigt uppkopplade livsstil, där vi kvällstid spenderar mycket tid framför mobil- och dataskärmar och därmed utsätts för ”fel ljus” som stänger av produktionen av melatonin. Bristen på tillräckligt med dagsljus under dagen kan vara en annan orsak och det är därför viktigt att vi pausar utomhus under våra arbetsdagar.

”När vi utsätts för ljus under dagen undertrycker det produktionen av melatonin för att hålla oss uppmärksamma. Men om vi utsätts för ljus från våra telefon eller dataskärmar under kvällstid, kan melatoninproduktionen stängas av och det är då vi verkligen behöver den för att främja en god natts sömn”, förklarar läkaren Lynn Laboranti i artikeln.

***

Paus och återhämtning är viktiga faktorer för att vi ska må bra och fungera optimalt både privat och på jobbet. I vår rapport ”Den effektiva pausen” har vi samlat spännande forskning kring hur vår hjärna fungerar och varför det är viktigt att vi tar regelbundna pauser under våra arbetsdagar. Du laddar ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

JURA espressomaskin till företag