Så förändrades deras företag av fria arbetstider

Flexibla arbetstider är en förmån som många av oss värdesätter högt och något som många arbetsgivare i dag erbjuder.
Det finns också företag som väljer att ta flextiden ett steg längre. På inboundbyrån Invise infördes helt fria arbetstider för 5 år sedan – och hittills har effekterna enbart varit positiva.

Camilla Agardh, grundare och VD på Invise, kommer ihåg hur nervös hon var den där måndagsmorgonen då testperioden med fria arbetstider precis skulle starta. Vad har vi gjort? Kommer det komma någon till kontoret? Eller kommer jag få sitta själv och jobba?

Som tur var visade sig hennes oron var helt obefogad. Trots att medarbetarna nu fick styra sina arbetsdagar helt på egen hand så kom de allra flesta in som vanligt och jobbade ungefär lika mycket på kontoret som tidigare. Däremot märktes snart andra skillnader.

– Redan efter någon vecka började vi se effekter. Den stora skillnaden var att om någon hade flow så valde de att sitta kvar och jobba och gå tidigare någon annan dag istället. En annan effekt som visade sig snabbt var att nästan alla blev mer produktiva, taggade, glada och mycket mindre stressade. Ingen kom längre in på kontoret med andan i halsen för att de kommit “för sent”, berättar Camilla Agardh.

Ladda ner vår rapport ”Den effektiva pausen” gratis!

Idéen med att införa fria arbetstider föddes relativt snabbt efter att Invise startat upp sin verksamhet. Camilla Agardh beskriver sig själv, vid den här tiden, som en chef som skötte allt ”by the book”, vilket också inkluderade att hålla koll på att medarbetarna kom och gick när de skulle.

– Men det stämde inte riktigt in på det jag egentligen tror på. Min magkänsla sa mig att det finns andra sätt att jobba med och utveckla medarbetare och företaget. Jag är en morgonmänniska och är som mest produktiv tidigt tidigt, medan Fredrik, den andra delägaren, jobbar som bäst på kvällen och därför alltid kom in senare och jobbade längre. Om vi själva så tydligt kunde se att vi är produktiva på olika tider och också mår mycket bättre av att hitta våra egna rutiner. Kan det inte vara så för alla andra också? 

Startade med en testperiod

Efter att ha läst på mer kring forskningen om hur vår sömncykel fungerar och om hur vi människor jobbar olika bra på olika tider, lyfte Camilla frågan om fria arbetstider på ett möte.
Hennes funderingar mottogs positivt och det bestämdes att Invise skulle pröva det nya arbetssättet under en testperiod för att se vilka effekter det kunde ge.

Målet med satsningen var dock uttalat redan från start.

– Vårt fokus har varit att prestera bättre, må bättre och få privatlivet och arbetslivet att gå ihop.

Till en början förväntades alla jobba på kontoret mellan kl 10 och 14 varje dag och även delta i måndagsmötet varje vecka. 

– Men redan efter två månader valde vi att släppa det helt fritt, berättar Camilla.

Så fungerar det i dag

Alla anställda jobbar i dag ungefär 40-timmars vecka men kan själva bestämma om de vill jobba fler timmar en dag, och färre än annan. Eller för den delen jobba mer en vecka och mindre veckan därpå. 

– Det enda vi uppmanar alla till är att ha någon form av rutin, för att göra det enklare för sig själv.

Det finns heller inget inrapporteringssystem där varje person skriver in hur och när han eller hon jobbar – något som var en omställning till en början.

– De första veckorna kunde jag få mejl om att ”Jag tänkte jobba hemma på tisdag så du vet”. På de mejlen blev mitt svar att ”Vad kul för dig men jag behöver inte ha den informationen”.

Däremot faller det sig naturligt att kollegorna på kontoret har koll på varandras rutiner. I och med att alla numera också är uppkopplade så är det också lätt att kommunicera digitalt även med dem som inte är på plats.

– Jag får ofta frågan ”men träffas ni någonting?” och jag kan bara svara att kulturen hos oss är starkare någonsin. Vi har en extremt stark sammanhållning, och folk jobbar ungefär samma tider som andra, men de har däremot friheten att kunna bestämma själva, vilket är en väldig viktig skillnad.

Tilliten är A och O

Resultatet av satsningen har inte bara resulterat i mer produktiva och välmående medarbetare. Invise har också växt avsevärt och har idag 25 anställda. Företaget har dessutom blivit DI Gasell både 2017 och 2018 och under 2018 även blivit superföretag! För ett år sedan infördes även fri semester för de anställda och nu tittar ledningen på att låta Invise bli en chefsfri arbetsplats.

I grund och botten handlar mycket på Invise om tillit – att lita på att medarbetarna är här för att de vill och att de faktiskt utför sitt jobb på bästa sätt. 

– Förtroende är ingenting du behöver förtjäna på Invise. Från den dag du går in genom dörren här har du mitt fulla förtroende, säger Camilla Agardh.

Vill du läsa mer om hur du skapar en välmående arbetsplats? I vår rapport kan du läsa spännande forskning om hur vår hjärna fungerar och om varför det är så viktigt att vi tar regelbundna pauser under våra arbetsdagar. Ladda ner rapporten gratis här!

Författare:

Mer läsning