5 vanliga misstag du gör när du brygger kaffe

Visste du att vi i Norden dricker i snitt tre koppar kaffe om dagen? Vi är till och med på topplistan över de som dricker mest kaffe i världen! Men trots det finns det nybörjarmisstag som många av oss gör när vi brygger kaffe. Matte Carlson Wahlberg, som jobbar som Master Barista & Authorized SCA Trainer hos oss på Convini/Kaffeknappen, är ett riktigt kaffeproffs. Här berättar han om hur du enkelt kan lyckas med kaffet hemma.

Här är de vanligaste misstagen man gör med kaffet – känner du igen dig?

1. Du serverar gammalt kaffe

Kaffe är en färskvara. Malet kaffe som är i kontakt med syre förlorar ca 50% av aromerna efter bara 20 minuter.

Gör så här: Det absolut bästa tipset för ett färskare kaffe är att du investerar i en kaffekvarn. Att mala kaffet precis innan du ska brygga det är likvärdigt med att äta nybakat bröd. Med en kaffekvarn får du även möjlighet att prova på olika slags kaffebönor. Frys gärna in bönorna i frysen och ta fram allt eftersom – precis som med bröd – några timmar innan du ska mala.

2. Du häller över det malda köpkaffet i en burk

Syre är kaffets värsta fiende. När kaffet hälls över i en burk kommer det i kontakt med syre och åldras snabbt.

Gör så här Låt kaffet vara kvar i påsen och lägg hela påsen i en lufttät burk. Förslut även påsen så att du minskar syrepåverkan.

3. Du slarvar med att avkalka och rengöra kaffebryggaren

Kaffesmaken påverkas negativt om kaffeapparaten inte är avkalkad. Kalkhalten varierar beroende på var du bor. Är apparaten smutsig ökar risken för bismaker och annan smak av kaffet.

Gör så här: Ta reda på hur hög kalkhalten är där du bor. En riktlinje är att avkalka kaffeapparaten en gång i halvåret. Apparaten ska förstås också rengöras regelbundet.

4. Du överdoserar för ett ”starkare” kaffe

Det är viktigt att hålla sig till rekommenderad dosering av kaffet. Vid överdosering (att man tar några skopor extra) är risken stor att det tar för lång tid att brygga kannan med kaffe. Då kan kaffet bli för bittert eftersom det blir överextraherat.

Gör så här: Vill du ha ett starkare kaffe, välj hellre ett mörkrostat kaffe eller investera i en espressobryggare.

5. Du låter kaffet stå kvar på värmeplattan

När kaffet får stå kvar på värmeplattan när bryggningen är klar bildas det mer garvsyra i kaffet som gör att kaffet smakar bittert, surt och bränt.

Gör så här: Använd alltid en termos för det nybryggda kaffet. Det är dessutom inte hållbart att ha kaffet kvar på plattan då vi ofta sedan häller ut och slänger det. Det tar mycket energi och kunnande att producera kaffe. Spara både pengar och miljö genom att verkligen dricka upp det kaffe du bryggt.

***

Känns det som en djungel när du ska välja kaffemaskin till jobbet? Idag finns det ett stort utbud av kaffemaskiner att välja på, både när det gäller storlek, kapacitet och utbud. Stora valmöjligheter gör även att det kan vara bra att fundera på några praktiska saker innan ni bestämmer er för vilken lösning som passar er bäst. Ladda ner vår guide som hjälper dig!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte