Om oss
Inspiration

Snabblektion! Smart återhämtning i fyra steg

Vi behöver alla regelbunden återhämtning i vår vardag för att orka med och må bra. Men hur många av oss kan egentligen säga att vi verkligen tar oss tid att stanna upp och pausa när livet snurrar på i full fart? Här listar vi fyra grundläggande delar i hur vi kan få till smart återhämtning.

HenrikFexeusCatharinaEnblad

I sin nya bok ”Reload Så blir du återhämtningssmart” konstaterar mentalisten och författaren Henrik Fexeus och hälsojournalisten Catharina Enblad att stress i sig inte behöver vara farligt, utan att det farliga egentligen handlar om att vi bortprioriterar den viktiga återhämtningen i vardagen.

återhämtningssamrt

I boken används ”reload” som ett begrepp för återhämtning även om orden inte är helt synonyma. Begreppet reload innefattar också kunskapen om vilken återhämtning som är rätt för just dig och vilka praktiska verktyg och övningar som du behöver för att samla krafter i en hektisk vardag. Inom reload vill man heller inte bara lyfta den fysiska återhämtningen utan också den mentala. 

I boken intervjuas bland andra professor Göran Kecklund vid Stressforskningsinstitutet och han delar in återhämtningen i fyra delar:

1. Sömn

När du sover kan du bygga upp det som brutits ner under dagen och sömnen fungerar också som en buffert inför nästa dag. Sömnen ger också återhämtning i biologiska termer: blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Dessutom aktiveras kroppens immunförsvar och viktiga hormoner bildas.

2. Aktiv återhämtning

Med aktiv återhämtning menas att du själv på något sätt utför en aktivitet. Det kan till exempel vara att ta en joggingtur, lyssna på musik eller dricka en kopp kaffe med en kompis och på så sätt stimulera dina sinnen till andra uttryck än vad de normalt får. Det viktigaste är att aktiviteten inte är förknippad med krav. 

3. Passiv återhämtning

Passiv återhämtning handlar om sådant som i princip inte kräver någon ansträngning alls, som att kolla tv-serier eller slösurfa på Facebook. Du vilar och kopplar av. Dock höjer författarna här ett varningens finger att sociala medier i det här läget kanske inte är den ultimata återhämtningen, då det också innebär ett passivt informationsintag av bilder och text som hjärnan måste processa. Bättre då att titta på en lugn film utan avbrott från telefonen.

4. Pauser under arbetsdagen

Vikten av att få till de där pauserna under arbetsdagen är något vi lyft här på bloggen åtskilliga gånger och även något som författarna trycker på i boken. Om ditt arbetsschema inte tillåter korta pauser utan att du måste jobba över, så är din arbetsbelastning troligtvis för hög. Ta i så fall upp det med din chef. 

Om du själv inte anser att du har tid för paus kanske du behöver fundera över om du underskattar ditt behov av paus. Det är belönande att jobba på och bocka av saker på to do-listan, men det betyder inte att du behöver hoppa över regelbundna pauser. 

Om du testar att ta pauser på allvar kommer du inse att din produktivitet inte kommer att minska. Lägg ett schema där pausen blir en naturlig del av arbetsdagen och ställ alarmet på mobilen om du har lätt att glömma bort tiden.

Ladda batterierna på rätt sätt

I grund och botten handlar smart återhämtning om att lära sig att ladda batterierna utan att skära ner på sådant som du tycker är roligt.

 Det behöver inte vara farligt att stressa, men det kan vara livsfarligt att inte återhämta sig, säger Catharina Enblad.

Författarfoto: Gabriel Liljevall

***

Vill du läsa mer om pausens betydeIse i våra liv? I vår rapport ”Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen