Var tionde svensk äter vegetarisk eller vegansk kost

Under senare år är det allt fler som har tagit beslut att äta vegetarisk eller vegansk kost, en trend som inte ser ut att försvinna på ett bra tag. Enligt en undersökning på uppdrag av Djurens Rätt är det ungefär var tionde svensk som har valt en köttfri kost. I det här inlägget pratar vi mer om trenden och varför många beslutar sig för att börja äta vegetariskt eller vegansk.

Dubbelt så många kvinnor som män är vegetarianer och fyra av tio svenskar äter en vegetarisk kost en eller flera gånger per vecka. Undersökningar visar även att var femte ung tjej mellan 16 och 25 år är vegetarian eller vegan. Det har även ryktats om att veganism kommer bli den största mattrenden 2018.

Ladda ner vår rapport – Den effektiva pausen! 

Vanliga anledningar till att många väljer vego

Det finns många anledningar till att allt fler väljer en vegetarisk eller vegansk kost, och såklart är det väldigt individuellt. Men enligt en undersökning på uppdrag av Djurens Rätt finns det 5 anledningar som är de vanligaste.

  • Miljöpåverkan

Många menar att miljön mår bättre av vegetariska eller veganska livsmedel. Varannan person väljer vego främst på grund av detta. Just köttindustrin har stor påverkan på miljön på ett negativt sätt, vilket är en stor anledning till att många väljer bort just det ur sin kost.

  • Hälsoskäl

Idag finns det många produkter som innehåller artificiella ämnen och det gäller bland annat för köttprodukter och halvfabrikat. Självklart gäller det inte endast för kött, utan finns i många olika sorters livsmedel, men det är snarare så att många idag är noga med att titta på vad produkterna de äter innehåller, och hur de har producerats. Vegetarianer löper faktiskt mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar som till exempel högt blodtryck och vissa cancerformer enligt Livsmedelsverket.

  • Hänsyn till djuren

Det har länge varit en anledning till att många väljer en kost utan kött, men det är däremot inte längre den ensamt största anledningen. Tidigare var det främst djuren som fanns i åtanke, men idag har faktorn om miljöpåverkan blivit viktigare.

  • Det är lättare att hitta vegetariskt

Just eftersom trenden växer, blir det allt enklare att hitta vegetarisk eller vegansk mat, både i butiker och på restauranger. Fler och fler restauranger väljer att erbjuda alternativ utan kött, vilket underlättar vardagen för vegetarianer och veganer avsevärt.

  • Ofta ett billigare alternativ

Ofta kan en vegetarisk kost minska matkostnaderna. Rotfrukter, grönsaker och baljväxter som ofta är grundpelarna i en vegetarisk eller vegansk kost är billigare än till exempel kött och fisk.

Viktigt att se till att du får alla näringsämnen

Om du går i tankarna att äta mer vegetariskt så är det viktigt att se till att du får i dig alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Det är många näringsämnen som vi får i oss genom kött och fisk, som du behöver väga upp om du väljer att sluta äta det helt.

Livsmedelsverket har gjort följande lista på vilka livsmedel som är viktiga att få med i din kost om du äter vegetariskt: 

– Fullkornsprodukter, till exempel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och/eller fullkornspasta.

– Grönsaker och rotfrukter.

– Frukt och bär.

– Lättmjölk och magra mejeriprodukter – eller berikade vegetabiliska drycker.

– Rapsolja och rapsoljebaserade matfetter.

Sammanfattning

Vegetarisk eller vegansk kost är en mattrend som växer sig allt starkare. Idag har cirka var tionde svensk valt den kosten och några vanliga anledningar är miljö- eller hälsoskäl. En vegetarisk kost bör innehålla bland annat baljväxter, grönsaker, rotfrukter och rapsolja för att du ska få i dig alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Som vi nämnt så äter många en vegetarisk kost av hälsoskäl. Vad som också spelar roll när det kommer till hälsa är att kroppen får möjlighet till återhämtning. I vår rapport har vi samlat fakta, vetenskap och experters input på pausens påverkan i vår vardag. Ladda ner rapporten här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen